Edward Burns
Data urodzenia: 1968-01-29
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: żona Christy Turlington (od 07.06.2003), 2 dzieci: córka Grace (ur. 25.10.2003) i syn Finn (ur. 2006)

Biografia:
Amerykański aktor, producent, reżyser i scenarzysta filmowy Edward J. Burns Jr. urodził się 29 stycznia 1968 roku (tego samego dnia i miesiąca co jego ex-przyjaciółka aktorka Heather Graham), w irlandzkiej rodzinie jako środkowe z trójki dzieci. Przyszedł na świat w miejscowości Valley Stream (choć niektóre źródła podają Woodside, w Queens County), w stanie Nowego Jorku. Ma jedną siostrę i jednego brata Briana, z którym założył firmę produkcyjną "Irish Twins". Jego ojciec, Edward J. Burns, pracował jako policjant i rzecznik w Wydziale Policji Nowego Jorku. Dorastał na Long Island. Po ukończeniu Oneonta College i State University of New York - Albany, studiował literaturę angielską w Hunter College w Nowym Jorku. Tam on zrealizował kilka krótkich filmów, włączając 15-minutowy "Hey, Sco!". Gdy kończył uczelnię wyższą sfilmował 45-minutowy nieznaczący film "Brandy" (1992) pracując przy Niezależnej Prezentacji Rynku Filmowego (Independent Feature Film Market). Podczas wiosny 1993 pracował jako pomocnik przy produkcji telewizyjnej magazynu rozrywkowego "Entertainment Tonight". Zaczynał realizować "Bracia McMullen", komedię skupiającą się na romantycznych zmartwieniach stających wobec irlandzko-katolickiego trojga rodzeństwa. Film znalazł się w 1995 roku na największym przeglądzie kina niezależnego - Sundance Film Festival, gdzie otrzymał główną Wielką Nagrodę Jury festiwalu. W roku 1998 zadebiutował jako aktor w hollywoodzkiej superprodukcji - "Szeregowiec Ryan" Stevena Spielberga.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.0
Ta jedyna (1996)
She's the One

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Edward Burns (gościnnie)
5.5 2012 Tommy Kane
0.0 2011 Edward Burns (gościnnie)
6.3
Konspiracja Echelon
Echelon Conspiracy
2009 Edward Burns (gościnnie)
0.0 2009 Edward Burns (gościnnie)
7.0
Jak obrabować Micka Jaggera
Knights of Prosperity, The
2007 Edward Burns (gościnnie)
7.4
Holiday
Holiday, The
2006 Edward Burns (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 Edward Burns (gościnnie)
7.0 2002 Edward Burns (gościnnie)
6.0
Ta jedyna
She's the One
1996 Edward Burns (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Edward Burns filmy Edward Burns najlepsze filmy Edward Burns zdjęcia Edward Burns galeria Edward Burns biografia Edward Burns nominacje Edward Burns nagrody i wyróżnienia Edward Burns filmografia Edward Burns aktor Edward Burns reżyser Edward Burns scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.