Edoardo Ballerini
Data urodzenia: 1970-03-20
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA

Biografia:
Nazywany był "aktorem zegarkiem" (Variety), "najbardziej obiecującym aktorem" (Los Angeles Times) i "pulsującym sercem" (Hollywood Reporter). Aktor, reżyser i scenarzyszta Edoardo Ballerini przyszedł na świat 20 marca 1970 roku w Los Angeles. Ukończył Wesleyan University. Po raz pierwszy pojawił się na dużym ekranie w biograficznym dramacie kryminalnym “I Shot Andy Warhol” (1996). Na scenie zadebiutował ze spektaklem "Niemożliwy H.L. Mencken" przy Ensemble Studio Theatre w Nowym Jorku. Wcześniej występował w kilku częściach Eugene ONeilla w Nowym Jorku, Nowym Londynie i prowincji miasta. Jego debiut reżyserski to 15-minutowy dramat "Dobrej Nocy Valentino", który miał swoją premierę podczas Festiwalu Filmowego Sundance 2003 i poźniej był prezentowany przez Kanał Sundance i Film Festival Collections "Shorts! Volume 2" na DVD. Film ten jest złożony do archiwum przy Akademii Ruchu Obrazu Sztuk i Nauk. Edoardo wystąpił w nim w roli legendarnej gwiazdy kina - Rudolpha Valentino. Był także autorem scenariusza "The F-Word", koproducentem "A Year and a Day" i napisał przedmowę Allana Ellenberger'a "Valentino Mystique" (MacFarland Press, 2005). W roku 2005 pojawił się w filmach: "The F Word" z Josh Hamilton (premiera na Festiwalu Filmowym Tribeca), "Rok i dzień" z Fairuzą Balk, "El Cortez" z Lou Diamond Phillipsem i mrocznej komedii "Freezerburn". Ma podwójne obywatelstwo (amerykańskie i włoskie) i biegle mówi po włosku. Żyje między Los Angeles, Nowym Jorkiem i Londynem.
6.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Tomassi (gościnnie)
8.0 2010 Tomassi (gościnnie)
8.1
Zakazane imperium
Boardwalk Empire
2010 Ignacious D'Alessio (gościnnie)
7.4
Anatomia prawdy
Body of Proof
2010 Tomassi (gościnnie)
7.9
Białe kołnierzyki
White Collar
2009 Tomassi (gościnnie)
7.9
Pod osłoną nocy
Moonlight
2007 Pierce Anders (gościnnie)
7.5 2005 Tomassi (gościnnie)
6.2
Raport o zagrożeniach
Threat Matrix
2003 Tomassi (gościnnie)
7.7
Bez śladu
Without a Trace
2002 Tomassi (gościnnie)
8.8 2001 Tomassi (gościnnie)
7.0
Romeo musi umrzeć
Romeo Must Die
2000 Tomassi (gościnnie)
7.2
Danie dnia
Dinner Rush
2000 Tomassi (gościnnie)
8.3
Rodzina Soprano
The Sopranos
1999 Corky Caporale (gościnnie)
7.3
Czarodziejki
Charmed
1998 Tomassi (gościnnie)
6.8
Szkodnik
Pest, The
1997 Tomassi (gościnnie)
7.6 1993 Tomassi (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Edoardo Ballerini filmy Edoardo Ballerini najlepsze filmy Edoardo Ballerini zdjęcia Edoardo Ballerini galeria Edoardo Ballerini biografia Edoardo Ballerini nominacje Edoardo Ballerini nagrody i wyróżnienia Edoardo Ballerini filmografia Edoardo Ballerini aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.