Edmund Fetting
Data urodzenia: 1927-11-10
Miejsce urodzenia: 2001-01-30
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Karierę aktorską rozpoczynał w teatrach prowincjonalnych (Kalisz, Opole, Gdańsk), w latach sześćdziesiątych został zaangażowany do Teatru Dramatycznego w Warszawie. Odtąd, aż do emerytury, u progu lat dziewięćdziesiątych, święcił triumfy, gł. w Teatrze Powszechnym ("Sprawa Dantona" S. Przybyszewskiej) i Na Woli ("Zbrodnia i kara" F. Dostoiewskiego). Często występowałw Teatrze Polskiego Radia. Na skutek ciężkiej choroby serca ponad dziesięć lat przed śmiercią wycofał się z zawodu. Ostatniego w swoim życiu wywiadu udzielił Robertowi Kowalczykowi, studentowi Akademii Teatralnej, przygotowującego się do pracy "Leksykon aktorów polskich". Niestety, Fetting nie zdążył zautoryzować wywiadu.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 1989 Radca Tadeusz Perkowski, zastępca komisarza generalnego RP w Gdańsku
8.0 1988 Strawiński
7.6 1988 Szef gangu kłusowników
6.7 1986 Darzecki
7.0 1986 Darzecki
7.9 1984 Cichociemny
7.8 1982 George Dawid Lloyd, premier Wielkiej Brytanii
5.4 1980 Doktor Meller, psychiatra
6.9 1980 Albrecht Hohenzollern, książe Prus (gościnnie)
6.8 1979 Hrabia Zierowski, ambasador Austrii
5.7 1978 Otto Ildmann(gościnnie)
7.4 1977 Audytor Zajączkowski
7.6 1977 Inspektor
6.8 1977 Przedstawiciel ministerstwa
7.8 1976 Dyrektor w ministerstwie
6.6 1974 Brat Krystian, syn Bolesława I Okrutnego
7.0 1971 Krzysztof, szef gangu
8.4
Królowa Elżbieta
Elizabeth R
1971 Cranmer (polski dubbing)
6.3 1970 Doktor Mikulski, dyrektor szpitala w Gorzkowicach(gościnnie)
6.2 1970 Krytyk filmowy Buvin
6.7 1969 Klaus Goltz
6.9 1968 głos czytającego słuchowisko
6.7 1965 Prokurator Andrzej Tabor
6.3 1965 Rowicki
7.2 1964 Redaktor Rydz
6.1 1963 Oficer
6.2 1959 Złodziej okradający kuter(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Gość na balu

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Edmund Fetting filmy Edmund Fetting najlepsze filmy Edmund Fetting zdjęcia Edmund Fetting galeria Edmund Fetting biografia Edmund Fetting nominacje Edmund Fetting nagrody i wyróżnienia Edmund Fetting filmografia Edmund Fetting aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.