Ed O'Neill
Data urodzenia: 1946-04-12
Miejsce urodzenia: Youngstown, Ohio, USA
Stan cywilny: żona Catherine Rusoff (od 1986), 2 córki

Biografia:
Amerykański aktor, najbardziej znany z roli Ala Bundy'ego w serialu komediowym "Świat według Bundych". O'Neill urodził się 12 kwietnia 1946 r. w irlandzko-katolickiej rodzinie w Youngstown, USA. Jego matka, Ruth Ann, była gospodynią domową oraz pracownikiem społecznym, natomiast jego ojciec, Edward, pracował w hucie stali i jako kierowca ciężarówek. O'Neill uczęszczał do Ursuline High School oraz zdobył sportowe stypendium na Ohio University, gdzie studiował historię. Jednak na drugim roku opuścił uczelnię: czasu poświęcał na sport i zabawę niż na naukę. Przeniósł się do Youngstown State University gdzie grał w drużynie futbolowej. Zainteresowali się nim Pittsburgh Steelers, jednak nie wypadł dobrze na ich obozie treningowym i zrezygnowali z niego. Co ciekawe, w serialu "Świat według Bundych" zagrał właśnie byłego futbolistę. Zanim został aktorem pracował jeszcze jako nauczyciel w Ursuline High School. O'Neill powrócił na Youngstown State University. Wziął tam udział w nowym programie teatralnym. Zagrał Lenny'ego w spektaklu Johna Steinbecka "Of Mice and Men" w American Repertory Theater w Cambridge. W 1985 r. wystąpił w reklamie Red Lobster. Brał udział również w reklamach dla 1-800-COLLECT oraz AOL. W 1986 r. zagrał tytułową rolę policjanta w planowanym serialu "Popeye Doyle". O'Neill dostał za nią dobre recenzje, produkcja została jednak zaniechana. Stał się znany dopiero, gdy w 1987 r. na ekrany wszedł serial komediowy z jego udziałem pt. "Świat według Bundych". W trakcie i po sukcesie serialu Ed wystąpił w kilku filmach, takich jak "Kolekcjoner kości", "Giganciki" oraz "Do szaleństwa". Ma na koncie też kilka gościnnych występów (np. "Świat Wayne'a"). W 2003 r. wystąpił w remake'u serialu kryminalnego "Dragnet" jako sierżant Joe Friday. Jednak produkcja została wstrzymana podczas drugiego sezonu. Zagrał też rolę gubernatora Erica Bakera w produkcji "Prezydencki poker" oraz postać Billa w serialu HBO pt. "John z Cincinnati". W 2009 r. wziął również udział w dwóch odcinkach show Davida Faustino (Bud Bundy z serialu "Świat według Bundych") pt. "Star-ving". Prywatnie Ed O'Neill jest od 1986 r. żonaty z aktorką Catherine Rusoff, z która wystąpił w dwóch odcinkach "Świata według Bundych". W 1989 r. para ogłosiła separację lecz w 1993 r. wrócili do siebie. Mają dwie córki. Ed od lat trenuje brazylijskie Jiu-Jitsu (dzięki swojemu przyjacielowi Johnowi Miliusowi).
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.6 2009 Al Bundy
7.8
Współczesna rodzina
Modern Family
2009 Jay Pritchett
8.1
Pingwiny z Madagaskaru
The Penguins of Madagascar
2008 Ojciec Żarłoki (głos) (gościnnie)
7.5
John z Cincinnati
John from Cincinnati
2007 Al Bundy
6.4 2006 Al Bundy
6.4 2006 Al Bundy
8.1
Jednostka
Unit, The
2006 Al Bundy
7.3
8 prostych zasad
8 Simple Rules... for Dating My Teenage Daughter
2002 Al Bundy
6.1 2001 Al Bundy
8.0
Dziesiąte królestwo
10th Kingdom, The
2000 Al Bundy
7.5
Kolekcjoner kości
Bone Collector, The
1999 Al Bundy
7.6
Prezydencki poker
West Wing, The
1999 Al Bundy
6.1
Hiszpański więzień
Spanish Prisoner, The
1997 Al Bundy
9.5 1991 Al Bundy
8.7 1990 Al Bundy
9.0 1988 Al Bundy
6.5
Świat według Bundych
Married... with Children
1987 Al Bundy
6.4 1985 Al Bundy
7.6 1984 Al Bundy
8.0
Kiedy twój kochanek odchodzi
When Your Lover Leaves
1983 Al Bundy
7.1
Psy wojny
Dogs of War, The
1980 Al Bundy

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ed O'Neill filmy Ed O'Neill najlepsze filmy Ed O'Neill zdjęcia Ed O'Neill galeria Ed O'Neill biografia Ed O'Neill nominacje Ed O'Neill nagrody i wyróżnienia Ed O'Neill filmografia Ed O'Neill aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.