Dustin Hoffman
Data urodzenia: 1937-08-08
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Anne Byrne Hoffman (04.05.1969 - 06.10.1980, rozwód), córka Jenna Byrne (15.10.1970); 2. Lisa Gottsegen (od 12.10.1980), 4 dzieci: 2 córki: Rebecca (ur. 17.03.1983) i Alexandra (ur. 27.10.1987), 2 synów: J

Biografia:
Popularność zdobył rolą w filmie "Absolwent". Krytyków zainteresował nie tylko swoją grą, ale również charakterystycznym wyglądem. Popis sztuki aktorskiej dał w roku 1969 w obrazie pt. "Nocny kowboj". Wcielając się tam w rolę Enrico "Ratso" Rizzo Hoffman stworzył postać tak autentyczną i przekonywującą, że wielu ludzi podczas seansu czuło do niego prawdziwe obrzydzenie. Udział w tym filmie przyniósł mu drugą nominację do Oscara. Kolejne role umacniały jego pozycję jako aktora o nieograniczonych możliwościach. W swojej karierze wcielał się w najróżniejsze postaci: człowieka dotkniętego autyzmem ("Rain Man"), kobiety ("Tootsie"), czy kapitana piratów ("Hak"). Hoffman występował również na Broadwayu. Rola Willy'ego Lomana w sztuce "Śmierć komiwojażera" przyniosła mu mieszane recenzje, od zachwytów po potępienie. Wielu krytyków uważało, że nie dorównuje on poprzedniemu odtwórcy tej postaci Lee J. Cobbowi. Jednak pochwalne opinie przeważyły i Hoffman w 1985 r. wystąpił w telewizyjnej wersji spektaklu. Początek lat 90. nie był dla aktora zbyt udany. Kolejne role były oceniane przez krytykę dość nisko. Po filmie "Przypadkowy bohater" zarzucano Hoffmanowi, że powiela postać "Ratso" z "Nocnego kowboja". Na dobre powrócił na ekrany rolą płk. Sama Danielsa w "Epidemii".
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.0

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2011 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.0 2010 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.4
Holiday
Holiday, The
2006 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.0 2002 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
9.0 2002 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.9
Kula
Sphere
1998 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.0
Uśpieni
Sleepers
1996 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.6
Epidemia
Outbreak
1995 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.1 1992 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.6
Rodzinny interes
Family Business
1989 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
5.4 1987 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.7
Sprawa Kramerów
Kramer vs. Kramer
1979 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.0
Zwolnienie warunkowe
Straight Time
1978 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
5.5 1977 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.7
Maratończyk
Marathon Man
1976 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.3 1972 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.0
Nędzne psy
Straw Dogs
1971 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.5
Kim jest Harry Kellerman i dlaczego wygaduje o mnie te okropne rzeczy?
Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things About Me?
1971 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.3
Mały Wielki Człowiek
Little Big Man
1970 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.7
John i Mary
John and Mary
1969 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.6
Nocny kowboj
Midnight Cowboy
1969 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
10.0 1968 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.0
Absolwent
Graduate, The
1967 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
6.5
Gwiezdny powóz
Star Wagon, The
1967 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
7.5 1967 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
9.0 1966 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
10.0 1962 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
9.0 1961 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)
8.5 1958 Pan Bergstrom (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Dustin Hoffman filmy Dustin Hoffman najlepsze filmy Dustin Hoffman zdjęcia Dustin Hoffman galeria Dustin Hoffman biografia Dustin Hoffman nominacje Dustin Hoffman nagrody i wyróżnienia Dustin Hoffman filmografia Dustin Hoffman aktor Dustin Hoffman reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.