Don Cheadle
Data urodzenia: 1964-11-29
Miejsce urodzenia: Kansas City, Missouri, USA

Biografia:
Urodzony w Kansas City, kiedy był małym chłopcem przeprowadził się z rodzicami do Denver. W dzieciństwie bardzo pasjonowało go odgrywanie różnych ról, więc ciągle zamęczał rodzinę drobnymi przedstawieniami. Później dzięki stypendium mógł rozpocząć studia w California Institute of the Arts. Po ukończeniu studiów zadebiutował rolą sprzedawcy hamburgerów w "Moving Violations" w roku 1985. Grywał w serialach telewizyjnych. Uznanie krytyków przyniósł mu film "Devil in a blue dress", w którym zagrał u boku Denzela Washingtona. Rola ta przyniosła mu nagrodę Stowarzyszenia Amerykańskich Krytyków Filmowych. Cheadle jest laureatem Złotego Globu za rolę w telewizyjnym filmie "Rat Pack". Ma już na koncie współpracę z Brianem De Palmą, Stevenem Soderbergiem i Nicolasem Cage.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.4
Lot
Flight
2012
6.9 2011 Brother Faith (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Brother Faith (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.2
Gliniarze z Brooklynu
Brooklyn's Finest
2009 Brother Faith (głos) (gościnnie)
9.0 2009 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.0
Kod dostępu
Swordfish
2001 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.4 2001 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.5 2001 Brother Faith (głos) (gościnnie)
6.4
Misja na Marsa
Mission to Mars
2000 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.5 1999 Brother Faith (głos) (gościnnie)
6.4
Co z oczu, to z serca
Out of Sight
1998 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.2 1997 Brother Faith (głos) (gościnnie)
6.7
W bagnie Los Angeles
Devil in a Blue Dress
1995 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.6
Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym
Things to Do in Denver when You're Dead
1995 Brother Faith (głos) (gościnnie)
6.7
Przydrożni prorocy
Roadside Prophets
1992 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.0 1992 Brother Faith (głos) (gościnnie)
6.1 1992 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.2 1992 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.6
Bajer z Bel-Air
Fresh Prince of Bel-Air, The
1990 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.6 1989 Brother Faith (głos) (gościnnie)
5.8 1988 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.0 1987 Brother Faith (głos) (gościnnie)
9.0 1987 Brother Faith (głos) (gościnnie)
5.7 1986 Brother Faith (głos) (gościnnie)
9.0 1984 Brother Faith (głos) (gościnnie)
8.3 1982 Brother Faith (głos) (gościnnie)
7.1
Posterunek przy Hill Street
Hill Street Blues
1981 Brother Faith (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Don Cheadle filmy Don Cheadle najlepsze filmy Don Cheadle zdjęcia Don Cheadle galeria Don Cheadle biografia Don Cheadle nominacje Don Cheadle nagrody i wyróżnienia Don Cheadle filmografia Don Cheadle aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.