Dean Stockwell
Data urodzenia: 1936-03-05
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Millie Perkins (15.04.1960 - 30.07.1962, rozwód); 2. Joy Marchenko (15.12.1981 - 2004, rozwód), syn Austin (ur. 05.11.1983), córka Sophia (ur. 1985)

Biografia:
Grać zaczął jeszcze jako dziecko, stając się w latach 40. jednym z najbardziej popularnych aktorów dziecięcych. Zadebiutował w musicalu "Podnieść kotwicę!". Niedługo potem zagrał w "The Boy With Green Hair". Później na kilka lat przerwał występowanie i podróżował po Ameryce. Powrócił na ekran w 1959 r. w roli młodego zbuntowanego w "Bez emocji", za który otrzymał nagrodę w Cannes dla najlepszego aktora. Trzy lata później otrzymał ponownie tę nagrodę, tym razem za rolę w filmie "U kresu dnia". Występował głównie w filmach i serialach telewizyjnych. W 1984 r. powrócił na szeroki ekran wspaniałymi rolami w "Paryż, Texas" Wima Wendersa, "Diunie" i "Blue Velvet" Davida Lyncha. W kolejnych latach grał m.in. u Francisa F. Coppoli i Miloša Formana.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.9 2008 John Cavil (gościnnie)
8.0 2004 John Cavil (gościnnie)
7.3
Szybki numer
Quickie, The
2001 John Cavil (gościnnie)
7.1 2001 John Cavil (gościnnie)
7.3 2001 John Cavil (gościnnie)
9.0 1998 John Cavil (gościnnie)
6.4 1997 John Cavil (gościnnie)
7.7
Zaklinacz deszczu
Rainmaker, The
1997 John Cavil (gościnnie)
7.9
Gwiezdne wrota
Stargate SG-1
1997 John Cavil (gościnnie)
7.5
Nagie dusze
Naked souls
1996 John Cavil (gościnnie)
8.0
Ink
1996 John Cavil (gościnnie)
7.6
Drew Carey Show
Drew Carey Show, The
1995 John Cavil (gościnnie)
7.0 1995 John Cavil (gościnnie)
6.9
Szpital Dobrej Nadziei
Chicago Hope
1994 John Cavil (gościnnie)
7.6
McGregorowie
Snowy River: The McGregor Saga
1993 John Cavil (gościnnie)
6.9
Nowe przygody Supermana
Lois & Clark: The New Adventures of Superman
1993 John Cavil (gościnnie)
6.8 1991 John Cavil (gościnnie)
6.8
Kapitan Planeta
Captain Planet and the Planeteers
1990 John Cavil (gościnnie)
7.6
Zagubiony w czasie
Quantum Leap
1989 John Cavil (gościnnie)
7.2
Kamienne ogrody
Gardens of Stone
1987 John Cavil (gościnnie)
7.8 1986 John Cavil (gościnnie)
7.4
Żyć i umrzeć w Los Angeles
To Live and Die in L.A.
1985 John Cavil (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 John Cavil (gościnnie)
7.1
Diuna
Dune
1984 John Cavil (gościnnie)
7.1
Paryż, Teksas
Paris, Texas
1984 John Cavil (gościnnie)
10.0 1984 John Cavil (gościnnie)
7.6 1984 John Cavil (gościnnie)
7.7
Drużyna "A"
A-Team, The
1983 John Cavil (gościnnie)
1.0 1982 John Cavil (gościnnie)
8.2 1980 John Cavil (gościnnie)
7.0 1976 John Cavil (gościnnie)
10.0 1975 John Cavil (gościnnie)
10.0 1973 John Cavil (gościnnie)
8.5 1973 John Cavil (gościnnie)
7.4
Ulice San Francisco
Streets of San Francisco, The
1972 John Cavil (gościnnie)
8.0 1969 John Cavil (gościnnie)
7.7 1968 John Cavil (gościnnie)
10.0 1967 John Cavil (gościnnie)
7.2 1967 John Cavil (gościnnie)
6.6 1966 John Cavil (gościnnie)
8.4 1965 John Cavil (gościnnie)
7.1
Prawo Burke'a
Burke's Law
1963 John Cavil (gościnnie)
10.0 1963 John Cavil (gościnnie)
6.0 1962 John Cavil (gościnnie)
8.5 1962 John Cavil (gościnnie)
8.5
Spotkanie z Alfredem Hitchcockiem
Alfred Hitchcock Hour, The
1962 John Cavil (gościnnie)
10.0 1961 John Cavil (gościnnie)
7.3
Doktor Kildare
Dr. Kildare
1961 John Cavil (gościnnie)
10.0 1960 John Cavil (gościnnie)
10.0 1960 John Cavil (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 John Cavil (gościnnie)
7.4 1959 John Cavil (gościnnie)
10.0 1958 John Cavil (gościnnie)
6.0 1957 John Cavil (gościnnie)
5.6 1956 John Cavil (gościnnie)
10.0 1955 John Cavil (gościnnie)
8.3
Alfred Hitchcock Przedstawia
Alfred Hitchcock Presents
1955 John Cavil (gościnnie)
10.0 1955 John Cavil (gościnnie)
5.8 1954 John Cavil (gościnnie)
7.0 1953 John Cavil (gościnnie)
6.0 1951 John Cavil (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Dean Stockwell filmy Dean Stockwell najlepsze filmy Dean Stockwell zdjęcia Dean Stockwell galeria Dean Stockwell biografia Dean Stockwell nominacje Dean Stockwell nagrody i wyróżnienia Dean Stockwell filmografia Dean Stockwell aktor Dean Stockwell reżyser Dean Stockwell scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.