David Thewlis
Data urodzenia: 1963-03-20
Miejsce urodzenia: Blackpool, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Kate Hardie (rozwód); 2. Sara Sugarman (1992 - 1993, rozwód)

Biografia:
David Thewlis jest cenionym, brytyjskim aktorem. Gra w spektaklach teatralnych, a także produkcjach telewizyjnych i filmowych. Aktor urodził się Blacpool, a studiował w Guild Hall School of Music and Drama. Talent Davida objawił się w obrazie "Nadzy" wyreżyserowanym przez Mike'a Leigha, za który dostał nagrodę za najlepszą rolę męską na festiwalu w Cannes, a także szereg innych prestiżowych wyróżnień. Thewlis wystąpił również w filmie "Życie jest słodkie" tego samego reżysera, "Całkowitym zaćmieniu" Agnieszki Holland, "Ostatnim smoku" Roba Cohena, "Czarnym Księciu" Caroline Thompson i "Wyspie Doktora Moreau" Johna Frankenheimera. Aktor wystąpił również w paru filmach, które nie weszły do polskich kin, m. in. w "Restoration", "Short and Curlies" i "Ressurected.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Michael Aris
7.8
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011 Michael Aris
8.1
Czas wojny
War Horse
2011 Michael Aris
7.9
Anonimus
Anonymous
2011 Michael Aris
7.4
Lady
Lady, The
2011 Michael Aris
6.4
Londyński bulwar
London Boulevard
2010 Michael Aris
6.5
Weronika postanawia umrzeć
Veronika Decides to Die
2009 Michael Aris
5.5
Nagi instynkt 2
Basic Instinct 2
2006 Michael Aris
6.4 2002 Michael Aris
7.7
Big Lebowski
Big Lebowski, The
1998 Michael Aris
7.5 1998 Michael Aris
7.5
Siedem lat w Tybecie
Seven Years in Tibet
1997 Michael Aris
6.0
Wyspa doktora Moreau
Island of Dr. Moreau, The
1996 Michael Aris
7.6
Całkowite zaćmienie
Total Eclipse
1995 Michael Aris
8.1
Czarny książę
Black Beauty
1994 Michael Aris
1.0 1994 Michael Aris
7.8
Nadzy
Naked
1993 Michael Aris
6.9
Proces
Trial, The
1993 Michael Aris
1.0 1993 Michael Aris
6.9
Skaza
Damage
1992 Michael Aris
8.3 1992 Michael Aris
7.5
Życie jest słodkie
Life Is Sweet
1990 Michael Aris
1.0 1989 Michael Aris
7.0 1986 Michael Aris
0.0 1985 Michael Aris
3.8 1985 Michael Aris
7.4
Tylko głupcy i konie
Only Fools and Horses
1981 Michael Aris

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

David Thewlis filmy David Thewlis najlepsze filmy David Thewlis zdjęcia David Thewlis galeria David Thewlis biografia David Thewlis nominacje David Thewlis nagrody i wyróżnienia David Thewlis filmografia David Thewlis aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.