David James Elliott
Data urodzenia: 1960-09-21
Miejsce urodzenia: Toronto, Kanada
Stan cywilny: żona Nanci Chambers (od 1992), 2 dzieci: Stephanie (ur. 15.03.1993) oraz Wyatt (ur. 03.03.2003)

Biografia:
David urodził się w Milton, małym miasteczku niedaleko Toronto, jako drugi z trzech synów Arnold'a Smith'a, hurtownika i wykonawcy instalacji ogrzewczych i wodnokanalizacyjnych. Ojciec Davida przyjechał do Kanady z Wysp Bahama. David dorastał w Milton ale spędził także dużo czasu na Wyspach Bahama. Początkowo wcale nie myślał o zostaniu aktorem. Interesował się muzyką, rock'n'roll'em i był frontman'em zespołu. Żeby grać z nim - nawet na krótko opuścił szkołę. Aktorstwem zainteresował się w wieku 19 lat. Jego klasa historii teatru omawiała "Króla Lear'a", a David czytał partię Lear'a. Nauczyciel był pod wrażeniem jego interpretacji i zachęcał go do dalszego kształcenia się w tym kierunku. Elliott zdecydował się na podjęcie studiów na najlepszym wydziale aktorstwa na terenie Kanady - w Ryerson Polytechnic, w Toronto. Przed ukończeniem uczelni , David uczestniczył w znanym na całym świecie Stratford Shakespearean Festival w Stratford, Ontario. Zaakceptowano go jako członka Young Company i został w Stratford przez dwa lata, ucząc się wyższych aktorskich umiejętności, niezbędnych w klasycznym teatrze i zdobył "Jean Chalmers Award" jako Najbardziej Obiecujacy Aktor. Na ekranie debiutował rolą Dicka w filmie klasy B pt.: "The Play". Tutaj zobaczył go jeden z producentów mydlanej opery pt.: "Street Legal" kręconej przez CBS, a opowiadającej o prawnikach. Szukano właśnie młodego przystojnika, który zagrałby obiekt miłości głównej bohaterki. David został zaproszony na przesłuchanie i udało mu się dostać rolę. Okazała się ona przełomem w jego karierze. Producenci dawali mu dużo pracy, a on stawał się coraz lepszy i w latach 1988-89, był uzasadnioną współgwiazdą serialu. W 1990 postanowił spróbować szczęścia w Hollywood i przeprowadził się do Los Angeles. Tutaj wstąpił do "Screen Actors Guild" i miał okazję zmienić swój ekranowy pseudonim, gdyż jeden aktor był już zarejestrowany jako "David Elliott". David dodał więc sobie imię "James" i zacząl występować gościnnie w wielu serialach. Okres ten był pełen trudności w życiu Davida, ale przeszedł przez niego walcząc o swoje miejsce w Hollywood. Przełom nastąpił w 1992 roku - ożenił się wtedy z Nancy Chambers i otrzymał pierwszą ważną rolę, agenta Paula Robbinsa w serialu "The Untouchables". Zapewniła ona Elliott'om stabilizację finansową w okresie kiedy oczekiwali na powiększenie się ich rodziny. Ich córka Stephanie przyszła na świat w 1993 roku. Po udziale w "Nietykalnych", David znowu rozpoczął rundę po wielu serialach, występując gościnnie m.in. w "Melrose Place", "Knots Landing", "Seinfeld" i innych. Jego udział w przesłuchaniu do roli komandora Harmona Rabb'a w serialu "JAG", zakończył się sukcesem i otrzymał tę rolę. Przyniosła mu ona dużą popularność na całym świecie i uczyniła z niego gwiazdę telewizyjną pierwszej wielkości.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Russ Josephson (gościnnie)
5.5 2010 Russ Josephson (gościnnie)
0.0 2010 Russ Josephson (gościnnie)
8.5 2010 Russ Josephson (gościnnie)
4.3 2010 Russ Josephson (gościnnie)
6.9 2010 Russ Josephson (gościnnie)
4.7 2009 Russ Josephson (gościnnie)
6.4
Uderzenie
Impact
2008 Russ Josephson (gościnnie)
7.5
Straż przybrzeżna
Guard, The
2008 Russ Josephson (gościnnie)
7.2 2005 Russ Josephson (gościnnie)
7.5 2005 Russ Josephson (gościnnie)
7.3 2004 Russ Josephson (gościnnie)
7.5 2000 Russ Josephson (gościnnie)
9.1 2000 Russ Josephson (gościnnie)
6.9
Tak, kochanie
Yes, Dear
2000 Russ Josephson (gościnnie)
7.4
Herkules
Hercules: The Animated Series
1998 Russ Josephson (gościnnie)
4.5 1998 Russ Josephson (gościnnie)
5.4
W obronie własnej
Degree of Guilt
1995 Russ Josephson (gościnnie)
7.0 1995 Russ Josephson (gościnnie)
6.0
Złote wrota
Golden Gate
1993 Russ Josephson (gościnnie)
7.8
Nietykalni
Untouchables, The
1993 Russ Josephson (gościnnie)
6.7 1992 Russ Josephson (gościnnie)
9.0 1991 Russ Josephson (gościnnie)
0.0 1991 Russ Josephson (gościnnie)
0.0 1990 Russ Josephson (gościnnie)
7.4 1990 Russ Josephson (gościnnie)
7.2
Doogie Howser, lekarz medycyny
Doogie Howser, M.D
1989 Russ Josephson (gościnnie)
5.8 1988 Russ Josephson (gościnnie)
7.7
Kapitan Power i żołnierze przyszłości
Captain Power and the Soldiers of the Future
1987 Russ Josephson (gościnnie)
7.0 1987 Russ Josephson (gościnnie)
6.8
Akademia Policyjna 3: Powrót do szkoły
Police Academy 3: Back in Training
1986 Russ Josephson (gościnnie)
0.0 1986 Russ Josephson (gościnnie)
6.9
Autostopowicz
Hitchhiker, The
1983 Russ Josephson (gościnnie)
6.2 1982 Russ Josephson (gościnnie)
7.0 1979 Russ Josephson (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

David James Elliott filmy David James Elliott najlepsze filmy David James Elliott zdjęcia David James Elliott galeria David James Elliott biografia David James Elliott nominacje David James Elliott nagrody i wyróżnienia David James Elliott filmografia David James Elliott aktor David James Elliott reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.