Danny Nucci
Data urodzenia: 1968-09-15
Miejsce urodzenia: Klagenfurt, Austria
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Terre Bridgham (1995 - 1998, rozwód), córka Savannah (ur. 1996); 2. Paula Marshall (od 12.10.2003), córka Maya (ur. 2005)

Biografia:
Ukończył Ulysses S. Grant High School w Van Nuys.P racował m. in. jako odprowadzający samochody na parking w lokalu, do którego uczęszczały gwiazdy. Danny urodził się w Klagenfurt w Austrii ale dorastał we Włoszech. Jest drugim dzieckiem francusko-marokańskiej mamy i włoskiego taty i stąd zapewne jego mroczna uroda. Jego rodzina przeprowadziła się do USA kiedy Danny miał 7 lat. Najpierw mieszkali w Queens w Nowym Jorku, a potem osiedlili się w San Fernando Valley w Kalifornii. Danny złapał bakcyla aktorstwa jako uczeń Ulysses S. Grant High School w Van Nuys w Kalifornii, gdzie nauczyciel aktorstwa zaangażował go do przedstawienia "West Side Story". Wkrótce potem Danny zgłasza się na ochotnika jako wolontariusz w Variety Club, gdzie odpowiada na telefony. To daje mu szansę pojawienia się w telewizji. W środku audycji radiowej nieznajomy pochwalił wygląd Danny'ego i powiedział mu, że jego rodzice powinni jak najszybciej do niego zadzwonić. Tym nieznajomym był Bob Villard, który do tej pory jest managerem Danny'ego. Czterdzieści audycji później, Danny zaczął swoją profesjonalną karierę aktorską w wieku 14 lat od roli w operze mydlanej stacji ABC "General Hospital". Potem szybko przyszły role w dziecięcym show "Pryor's Place", "Family Ties" i w filmie sf dla nastolatków pt.: "The Explorers". Danny doznał emocjonalnego załamania kiedy nie otrzymał roli w filmie Rob'a Reiner'a "Stand by Me" i zrobił sobie pięcioletnią przerwę od gry w filmach kinowych by doskonalić swoje umiejętności na małym ekranie. Zagrał w tym czasie gościnnie w kilku serialach i filmach telewizyjnych, za które otrzymał kilka nominacji do nagród. W serialu "Falcon Crest" zagrał Gabriel'a Ortegę i za tę rolę dostał kolejną nominację do Young Artist Award. Potem zagrał Chris'a Young'a w komedii dla nastolatków "Book of Love" a także wystąpił w filmie "Alive" u boku Ethan'a Hawke'a, Vincent'a Spano i Illeany Douglas. Zagrał także w kilku filmach klasy B i niezależnych produkcjach. Przełom w jego karierze nastąpił w 1995 roku gdy zagrał Petty Officer Rivetti w filmie Tony'ego Scott'a "Crimson Tide" u boku Denzela Washingtona i Gene'a Hackmana. Swą rolą wywarł takie wrażenia na producencie Jerry'm Bruckheimer'ze, że ten od razu dał Danny'emu rolę komandosa Navy SEAL w filmie "The Rock" z Sean'em Connery'm, Nicolas'em Cage'm i Ed'em Harris'em. Potem zagrał w filmie "Eraser" z Arnold'em Schwarzenegger'em i "That Old Feeling" u boku Bette Midler i Dennis'a Farina'y. Po roli Fabrizio De Rossi w "Titanicu", mega przeboju kinowym, Danny powrócił do ról w niezależnych filmach jak "Love Walked In" czy w komedii "Friends & Lovers". Potem dołączył do obsady serialu Davida E. Kelley'ego pt.: "Snoops", ale serial nie zyskał popularności i zawieszono jego produkcję po 13 odcinkach. Wtedy producent telewizyjny Jonathan Axelrod, który ożenił się z partnerką Danny'ego z filmu "Alive", Illeaną Douglas, zaangażował Danny'ego do serialu komediowego stacji CBS "Some of My Best Friends". Serial był oparty na niezależnym filmie "Kiss Me, Guido", a Danny grał w nim Franka Zito, aktora o wielkim sercu z Queens, który mieszkał z współlokatorem gejem, granym przez Jasona Batemana. Chociaż "New York Times" uznał serial za dość zabawny, przerwano jego kręcenie. Potem Danny zagrał w miniserialu stacji Sci Fi Channel pt.: "Firestarter 2: Rekindled" opartego na powieści Stephena Kinga. Cztery części z udziałem takich gwiazd jak Marguerite Moreau, Malcolm McDowell i Dennis Hopper zdobyły taką publiczność, że stacja zadecydowała o kręceniu serialu. W międzyczasie Danny zagrał w filmie "Break Leg" Moniki Mitchell a także ze Sylvester'em Stallone w serialu stacji CBS, wstępnie zatytułowanego "Lefty" a opowiadającego o weteranie wojennym, który został księdzem i pracował między biedakami . (za www.seriale.pl)
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.5 2011 Bill Arnello (gościnnie)
0.0 2011 Bill Arnello (gościnnie)
0.0 2010 Bill Arnello (gościnnie)
7.7 2009 Vince Mazzara (gościnnie)
7.8
Mentalista
The Mentalist
2008 Ben Machado (gościnnie)
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Bill Arnello (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Bill Arnello (gościnnie)
8.0
Zawód glina
10-8: Officers on Duty
2003 Bill Arnello (gościnnie)
7.3 2002 Will Kingsley (gościnnie)
7.7
Bez śladu
Without a Trace
2002 Bill Arnello (gościnnie)
8.7
Między nami facetami
Some Of My Best Friends
2001 Bill Arnello (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Detektyw Daniel Sosa (gościnnie)
8.4 1999 Bill Arnello (gościnnie)
7.5 1997 Bill Arnello (gościnnie)
7.0
Ta podstępna miłość
That Old Feeling
1997 Bill Arnello (gościnnie)
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 Bill Arnello (gościnnie)
7.7
Twierdza
Rock, The
1996 Bill Arnello (gościnnie)
6.3
Egzekutor
Eraser
1996 Bill Arnello (gościnnie)
7.7
Karmazynowy przypływ
Crimson Tide
1995 Bill Arnello (gościnnie)
10.0 1994 Bill Arnello (gościnnie)
7.4 1993 Bill Arnello (gościnnie)
8.0
Kogut
Roosters
1993 Bill Arnello (gościnnie)
6.8 1991 Bill Arnello (gościnnie)
7.3 1991 Bill Arnello (gościnnie)
5.8 1990 Bill Arnello (gościnnie)
8.0
Życie jak sen
Dream On
1990 Bill Arnello (gościnnie)
7.6
Zagubiony w czasie
Quantum Leap
1989 Bill Arnello (gościnnie)
10.0 1986 Bill Arnello (gościnnie)
9.0 1985 Bill Arnello (gościnnie)
6.9
Dzieciaki, kłopoty i my
Growing Pains
1985 Bill Arnello (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Bill Arnello (gościnnie)
6.3 1983 Bill Arnello (gościnnie)
8.2 1982 Bill Arnello (gościnnie)
6.8 1981 Bill Arnello (gościnnie)
7.3
Magnum
Magnum, P.I.
1980 Bill Arnello (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Danny Nucci filmy Danny Nucci najlepsze filmy Danny Nucci zdjęcia Danny Nucci galeria Danny Nucci biografia Danny Nucci nominacje Danny Nucci nagrody i wyróżnienia Danny Nucci filmografia Danny Nucci aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.