Danny Aiello
Data urodzenia: 1933-06-20
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: żona Sandy Cohen (od 08.01.1955), 4 dzieci: Rick (ur. 1958), Danny III (ur. 1960), Jamie i Stacy

Biografia:
Przygoda Aiello z filmem rozpoczęła się dosyć późno bo dopiero w roku 1973. Wcześniej aktor występował na scenach Broadwayu i był uważany za jednego z najciekawszych aktorów teatralnych. Na dużym ekranie zadebiutował w ieku lat 40. w filmie "Bang the drum slowly". W szybkim czasie zdobył sobie wysoką pozycję jako aktor, który jest w stanie wcielić się w różne role tworząc bardzo przekonywujące kreacje. W 1989 r. wystąpił w obrazie wyreżyserowanym przez Spike'a Lee "Rób co należy". Za rolę w nim Aiello otrzymał nominacje do dwóch najważniejszych amerykańskich nagród filmowych: Oscara i Złotego Globu. Wydarzenie to oznaczało nagły zwrot w jego karierze. Obecnie Danny Aiello jest nie tylko jednym z najchętniej angażowanych aktorów amerykańskich, ale również jednym z najbardziej lubianych.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 John Taylor
0.0 2011 Kapitan Kenna
0.0 2011 Vince Avellino
10.0 2010 Frank Tramontana
4.0 2003 Tony Santini
0.0 2001
7.2
Danie dnia
Dinner Rush
2000 Louis Cropa
7.1 1999 Joey
10.0 1999 (głos) (narrator)
7.4 1998 Phil Devereaux
8.3
Ostatni Don II
Last Don II, The
1998 Don Domenico Clericuzio
5.0
Brooklińczycy
Brooklyn State of Mind, A
1997 Danny Parente
6.8
Daj mi głowę Mavis Davis
Bring Me the Head of Mavis Davis
1997 Mr. Rathbone
8.5
Ostatni Don
Last Don, The
1997 Domenico Clericuzio
7.5 1997 Anthony Dellaventura
6.5
Ludzie miasta
City Hall
1996 Frank Anselmo
5.7 1996 Al McCord
7.0 1995 Joe Lieberman
8.0
Zemsta adwokata
Power of Attorney
1995 Joseph Scassi
6.2
Zbyt wiele
Two Much
1995 Gene
8.4 1994 Tony
6.0 1993 Harry
5.8
Obsesja
Mistress
1992 Carmine Rasso
8.3
Towarzysze broni
Comrades in Arms
1991
6.6
Jedna Runda
Once Around
1991 Joe Bella
7.7
Drabina Jakubowa
Jacob's Ladder
1990 Louis
7.2
Ostatnia rozgrywka
Closer, The
1990 Chester Grant
6.3
Noce Harlemu
Harlem Nights
1989 Phil Cantone
7.7
Rób co należy
Do the Right Thing
1989 Sal
6.9
Styczniowy człowiek
January Man, The
1989 Vincent Alcoa
9.8
Pęknięte lustro
White Hot
1989 Charlie Buick
7.5 1988 George Sherman
7.8 1987 Żandarm wojskowy
7.5
Wpływ księżyca
Moonstruck
1987 Johnny Cammareri
6.5
Tata
Daddy
1987 Coach Jacobs
6.6
Człowiek w ogniu
Man on Fire
1987 Conti
6.8
Podrywacz artysta
Pick-up Artist, The
1987 Phil Harper
8.9 1985 Porucznik Terry McNichols
7.5
Purpurowa róża z Kairu
Purple Rose of Cairo, The
1985 Monk
7.1
Protektor
Protector, The
1985 Danny Garoni
6.1
Substancja
Stuff, The
1985 Vickers
8.2
Dawno temu w Ameryce
Once Upon a Time in America
1984 Vincent Aiello, szef policji
6.8 1984 Kpt. Mike Grasso
7.2 1984 Mr. Bruckner
7.7
Opowieści z ciemnej strony
Tales from the Darkside
1984 Tommy Vale (gościnnie)
7.5
Wyzwanie
Defiance
1980 Carmine
5.2
W głębokim ukryciu
Hide in Plain Sight
1980 Sal Carvello
0.0 1978 A Circle of Children, Part II (TV)
9.6 1977 Tony Rosato (niewymieniony w czołówce)
10.0 1977 (gościnnie)
8.6
Ojciec chrzestny II
Godfather: Part II, The
1974 Tony Rosato
7.3 1973 Matty (gościnnie)
10.0 1972 Dominic Ginetti / Frank Caruso

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Danny Aiello filmy Danny Aiello najlepsze filmy Danny Aiello zdjęcia Danny Aiello galeria Danny Aiello biografia Danny Aiello nominacje Danny Aiello nagrody i wyróżnienia Danny Aiello filmografia Danny Aiello aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.