Christopher Reeve
Data urodzenia: 1952-09-25
Miejsce urodzenia: 2004-10-10
Stan cywilny: Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Biografia:
Christopher Reeve zainteresował się aktorstwem jeszcze w latach szkolnych i grywał w teatrzykach wakacyjnych. Miał cztery lata kiedy jego rodzice (dziennikarka Barbara Johnson i scenarzysta/profesor Franklin Reeve) rozwiedli się. Jego matka wraz z nim i jego bratem Benjaminem wyjechała do Princeton w stanie New Jersey i kilka lat póżniej wyszła za mąż za inwestora bankowego. Ten wybitny amerykański aktor teatralny i filmowy otrzymał wszechstronne wykształcenie humanistyczne na Cornell University/1974/ i aktorskie u Johna Housemana w nowojorskiej Julliard School of Performing Arts. Jego pierwszym ważnym występem była rola u boku Katherine Hepburn w broadwayowskiej sztuce "A Matter of Gravity" w 1976r., chociaż już od dwóch lat pojawiał się regularnie w telewizyjnej operze mydlanej "Love of Live"(1974-76) jako Ben Harper. Z dnia na dzień stał się sławny, zagrawszy rolę tytułową w filmie "Superman"(1978) Richarda Donner'a, ale pomimo swojego udziału w czterech filmach o Supermenie (w postać tę wcielił się jeszcze w 1980,1983 i 1987r.) zadbał, aby nie grać wciąż ról tego samego typu. Doświadzczony w pracy na scenie, nie pojawił się w filmach jako aktor charakterystyczny i zgodził się wziąć udział w specjalnym programie treningów fizycznych. Po tak błyskotliwym początku kariery filmowej zaskoczył wszystkich, decydując się na powrót do teatru na scenę Broadway'u, gdzie zagrał w sztuce "Fifth of July" w 1980r. i potem w spektaklu "Wesele Figara" w 1985r. Wystąpił w ponad dziewiędziesięciu rolach na scenach teatralnych. Pomimo ciężkiej kontuzji, jakiej nabawił się po upadku z konia w 1995r.,wciąż pozostał pełen sił twórczych. W 1996r. zagrał w remake'u filmu Alfreda Hitchcocka "Okno na podwórze", którego był również producentem, a rok póżniej wyreżyserował dramat telewizyjny "In the Gloaming". Został przewodniczącym Rady Dyrektorów Amerykańskiego Stowarzyszenia Sparaliżowanych, która dąży do uczulania ludzi nad prowadzonymi badaniami nad paraliżem.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.6
Przed zmierzchem (1997)
In the Gloaming

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2001 Dr Virgil Swann (gościnnie)
8.7 1999 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.0
Wioska przeklętych
Village of the Damned
1995 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.2
Miłosne wybory
Speechless
1994 Dr Virgil Swann (gościnnie)
8.0
Okruchy dnia
Remains of the Day, The
1993 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.8 1993 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.8
Poza sceną
Noises Off...
1992 Dr Virgil Swann (gościnnie)
10.0 1990 Dr Virgil Swann (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.2
Za kamerą
Switching Channels
1988 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.7
Cwaniak
Street Smart
1987 Dr Virgil Swann (gościnnie)
5.5
Superman IV
Superman IV: The Quest for Peace
1987 Dr Virgil Swann (gościnnie)
9.8
Jego eminencja
Monsignor
1982 Dr Virgil Swann (gościnnie)
9.3 1982 Dr Virgil Swann (gościnnie)
7.4
Gdzieś w czasie
Somewhere in Time
1980 Dr Virgil Swann (gościnnie)
6.5 1980 Dr Virgil Swann (gościnnie)
5.5 1977 Dr Virgil Swann (gościnnie)
7.8
Muppety
Muppet Show, The
1976 Dr Virgil Swann (gościnnie)
7.8 1951 Dr Virgil Swann (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Christopher Reeve filmy Christopher Reeve najlepsze filmy Christopher Reeve zdjęcia Christopher Reeve galeria Christopher Reeve biografia Christopher Reeve nominacje Christopher Reeve nagrody i wyróżnienia Christopher Reeve filmografia Christopher Reeve aktor Christopher Reeve reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.