Christina Ricci
Data urodzenia: 1980-02-12
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA

Biografia:
Christina Ricci przyszła na świat w Santa Monica w Kalifornii jako czwarte i ostatnie dziecko Sary - agentki nieruchomości i Ralpha - prawnika i psychiatry. Jej rodzina przeniosła się do Montclair w New Jersey, gdzie Christina dorastała uczęszczając do kilku różnych szkół, takich jak Edgemont Elementary School, Glenfield Middle School, Montclair High School oraz Morristown-Beard School, aby na ostatni rok liceum przenieść się do Professional Children's School w Nowym Jorku. Jej kariera aktorska rozpoczęła się od szkolnego przedstawienia w podstawówce, kiedy została odkryta przez krytyka Bergena Recorda.W wieku dziesięciu lat grała już w pełnometrażowym filmie u boku Cher i Winony Ryder, ale popularność i masę propozycji filmowych udało jej się zdobyć dopiero po wcieleniu się w Wednesday Addams w filmach: "Rodzina Addamsów" i "Rodzina Addamsów 2". Oba filmy okazały się box-office'owymi hitami. Od tego czasu kariera filmowa Christiny rozwijała się w bardzo szybkim tempie. W 1997 roku zaczęła grać coraz bardziej dojrzałe role, pojawiła się m.in. w pozytywnie przyjętym przez krytykę dramacie Anga Lee - "Burza lodowa", "Buffalo '66" Vincenta Gallo oraz "Wojna płci" za który to film otrzymała nominację do nagrody Złoty Glob. Zaczęła pojawiać w coraz większym produkcjach i grać u boku coraz większych gwiazd. Do takich obrazów na pewno należy zaliczyć "Jeździec bez głowy" z Johnnym Deppem i "Monster" z oscarową rolą Charlize Theron. Christina nie ograniczyła się jedynie tylko do ról w mainstreamowych, filmowych produkcjach i spróbowała swoich sił w serialach. Wypadła bardzo dobrze w epizodzie "Chirurgów" za którą otrzymała nominację do nagrody Emmy czy w "Ally McBeal", gdzie była ostatnią nadzieją producentów na podniesienie spadającej w szybkim tempie oglądalności. Wciąż cieszy się popularnością zarówno w świecie filmu, jak i w kręgach różnych organizacji, z którymi się utożsamia. Działa między innymi dla RAINN (Rape, Abuse and Incest National Network for the United States) i VOX-Voices. Prowadzi także firmę producencką "Blaspheme Films" co pozwoliło jej na wyprodukowanie dwóch filmów, w których zagrała - "Pokolenie P" i "Pumpkin".
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Hannah Davies (gościnnie)
5.5
Uwodziciel
Bel Ami
2012 Hannah Davies (gościnnie)
4.6 2011 Hannah Davies (gościnnie)
8.6 2011 Hannah Davies (gościnnie)
0.0 2011 Hannah Davies (gościnnie)
7.4 2011 Hannah Davies (gościnnie)
6.6
Zakochany Nowy Jork
New York, I Love You
2009 Hannah Davies (gościnnie)
7.3
Ocalić Grace
Saving Grace
2007 Hannah Davies (gościnnie)
7.9
Chirurdzy
Grey's Anatomy
2005 Hannah Davies (gościnnie)
7.4
Człowiek, który płakał
Man Who Cried, The
2000 Hannah Davies (gościnnie)
7.6
Zwariowany świat Malcolma
Malcolm in the Middle
2000 Hannah Davies (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Hannah Davies (gościnnie)
7.6
Jeździec bez głowy
Sleepy Hollow
1999 Hannah Davies (gościnnie)
7.6
Burza lodowa
Ice Storm, The
1997 Hannah Davies (gościnnie)
7.5 1997 Hannah Davies (gościnnie)
7.6
Ostatnie takie lato
Last of the High Kings, The
1996 Hannah Davies (gościnnie)
7.8
Koniec niewinności
Now and Then
1995 Hannah Davies (gościnnie)
7.1
Syreny
Mermaids
1990 Hannah Davies (gościnnie)
7.8 1990 Hannah Davies (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Erin (głos) (gościnnie)
0.0

0 Hannah Davies (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Christina Ricci filmy Christina Ricci najlepsze filmy Christina Ricci zdjęcia Christina Ricci galeria Christina Ricci biografia Christina Ricci nominacje Christina Ricci nagrody i wyróżnienia Christina Ricci filmografia Christina Ricci aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.