Christian Bale
Data urodzenia: 1974-01-30
Miejsce urodzenia: Pembrokeshire, Walia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Sibi Blazic (od 29.01.2000), córka Emmaline (ur. 27.03.2005)

Biografia:
Miał trzynaście lat, gdy Steven Spielberg wybrał go spośród czterech tysięcy chłopców, którzy chcieli zagrać Jamesa Grahama w "Imperium słońca" (1987). Występ w epickim dramacie Spielberga przyniósł Christianowi nagrody: National Board of Review oraz Young Artist Award. Jest najmłodszym z czworga dzieci państwa Bale. Jego ojciec był pilotem, a matka tancerką i klaunem w cyrku. Macochą Bale'a została znana feministka Gloria Steinem. Obaj dziadkowie Christiana występowali w filmach. Jedna z jego sióstr jest reżyserem teatralnym. Jako dziewięciolatek wystąpił w reklamie płatków śniadaniowych. Grał także w filmach telewizyjnych. Na scenie teatralnej debiutował w wystawianej na londyńskim West Endzie komedii "The Nerd", z Rowanem Atkinsonem w roli głównej. W 1989 r. wystąpił w filmowej adaptacji dramatu Williama Szekspira "Henryk V" w reżyserii Kennetha Branagha. Rok później zagrał Jima Hawkinsa w nakręconej dla telewizji "Wyspie skarbów", w roli Johna Silvera wystąpił wówczas Charlton Heston. Trzy miesiące trenował taniec i sztuki walki dla potrzeb filmów "Newsies" i "Swing Kids". W filmie "Małe kobietki" zmienił akcent na amerykański. Rolę Lauriego, oddanego przyjaciela sióstr March, otrzymał dzięki wstawiennictwu odtwórczyni Jo March, Winony Ryder. W 1996 wystąpił w adaptacji powieści Henry Jamesa "Portret damy" Jane Campion. W filmie "Metroland" Philipa Saville zagrał młodego mężczyznę, który zastanawia się czy wybrał właściwą drogę w życiu. Żonę Chrisa zagrała Emily Watson ("Przełamując fale"). Reżyser Todd Haynes w "Idolu" powierzył Bale'owi rolę dziennikarza, który wytrwale poszukuje twórców londyńskiej sceny glam rockowej, Curta Wilda (Ewan McGregor) i Briana Slade'a (Jonathan Rhys-Meyers). W "Śnie nocy letniej" Michaela Hoffmana zagrał Demertiusa, który początkowo odrzuca, a następnie błaga o miłość Helenę (Calista Flockhart). W "American Psycho" wcielił się w Patricka Batemana - nowojorskiego yuppie, który nocami morduje młode kobiety i konkurentów.  Christian kocha zwierzęta. Ma dwa psy i trzy koty. Często zasila konto Greenpeace i World Wildlife Foundation. Jest wegetarianinem. Lubi pływać i surfować, a w zimie jeździć na snowboardzie.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Bruce Wayne / Batman
0.0 2013 Bruce Wayne / Batman
8.0
Mroczny Rycerz powstaje
Dark Knight Rises, The
2012 Bruce Wayne / Batman
8.1
Ruchomy zamek Hauru
Hauru no ugoku shiro
2004 Bruce Wayne / Batman
7.6 2002 Bruce Wayne / Batman
6.8
Kapitan Corelli
Captain Corelli's Mandolin
2001 Bruce Wayne / Batman
7.1 2000 Bruce Wayne / Batman
6.6 2000 Bruce Wayne / Batman
7.1
Portret damy
Portrait of a Lady, The
1996 Bruce Wayne / Batman
7.6
Małe kobietki
Little Women
1994 Bruce Wayne / Batman
8.2
Dzieci swinga
Swing Kids
1993 Bruce Wayne / Batman
6.6
Gazeciarze
Newsies
1992 Bruce Wayne / Batman
8.3 1992 Bruce Wayne / Batman
7.9
Imperium Słońca
Empire of the Sun
1987 Bruce Wayne / Batman
6.8 1987 Bruce Wayne / Batman

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Christian Bale filmy Christian Bale najlepsze filmy Christian Bale zdjęcia Christian Bale galeria Christian Bale biografia Christian Bale nominacje Christian Bale nagrody i wyróżnienia Christian Bale filmografia Christian Bale aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.