Catherine O'Hara
Data urodzenia: 1954-03-04
Miejsce urodzenia: Toronto, Kanada
Stan cywilny: mąż Bo Welch (od 25.04.1992), 2 synów: Dylan (ur. 1994), Matthew (ur. 1997)

Biografia:
Catherine Anne O'Hara urodziła się 4 marca 1954 roku w Toronto (Kanada). Jedna z siedmiorga dzieci państwa O'Hara. Swoją aktorską karierę zaczęła w 1974 roku w teatrze The Second City w Toronto. Dublowała dla Gildy Radner. Dwa lata później została twórczynią programu telewizyjnego SCTV, którego była prowadzącą. W 1988 roku Catherine zagrała w filmie Tima Burtona "Sok z żuka", gdzie wcieliła się w Delie Deitz. Po paru letniej przerwie w "głośniej karierze" aktorka przyjęła rolę w kultowym już "Kevinie samym w domu", gdzie zagrała Kate McCallister, matkę Kevina, którego niechcący zostawia samego w domu na Boże Narodzenie. 4 lata później Catherine powróciła na plan "Kevina", aby nakręcić drugą częć filmu. W 1993 roku aktorka znów zagościła w filmie Burtona, tym razem w "Miasteczku Halloween", gdzie użyczyła głosu Sally. Po jej najgłośniejszych filmach, aktorka zaczęła przeważnie grać gościnnie lub użyczała swojego głosu animowanym postaciom np. w "Kurczak Mały", "Mój brat niedźwiedź 2" lub z 2006 roku "Skok przez płot". Catherine O'Hara została uhonorowana wieloma nagrodami, np. nagrodą Emmy z 1982 roku za "SCTV Network 90" lub nagrodą American Comedy Awards z 2001 roku za "Best in Show". Od 1992 roku aktorka jest szczęśliwe zamężna z Bo Welchem, z którym ma dwójkę dzieci. 
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
8.1
Po tamtej stronie (1995)
Outer Limits, The
8.0

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 2012 Susan Frankenstien / Edgar / Nauczycielka w-fu / Pani Epstien / Dziwna dziewczyna (głos)
6.1 2010 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
6.9
Para na życie
Away We Go
2009 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.4 2009 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.2
Bram i Alice
Bram and Alice
2002 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
5.6
Sekrety miłości
Speaking of Sex
2001 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.0 2001 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 Carol (gościnnie)
6.4
Medal dla miss
Best in Show
2000 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
5.5
Miłość i frytki
Home Fries
1998 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.6
Ostatnie takie lato
Last of the High Kings, The
1996 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.3 1994 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
6.0
Brudne pieniądze
There Goes the Neighborhood
1992 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.5 1992 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
5.5 1991 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
0.0 1991 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.1
Kevin sam w domu
Home Alone
1990 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
8.0
Życie jak sen
Dream On
1990 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
7.6
Po godzinach
After Hours
1985 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
8.0 1981 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
6.3
Sprawa wagi państwowej
Nothing Personal
1980 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)
4.0 1976 Collette, kelnerka (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Catherine O'Hara filmy Catherine O'Hara najlepsze filmy Catherine O'Hara zdjęcia Catherine O'Hara galeria Catherine O'Hara biografia Catherine O'Hara nominacje Catherine O'Hara nagrody i wyróżnienia Catherine O'Hara filmografia Catherine O'Hara aktor Catherine O'Hara reżyser Catherine O'Hara scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.