Casey Affleck
Data urodzenia: 1975-08-12
Miejsce urodzenia: Falmouth, Massachusetts, USA
Stan cywilny: żona Summer Phoenix (od 03.06.2006), 2 synów: Indiana August (ur. 31.05.2004) i Atticus (ur. 12.01.2008)

Biografia:
Casey Affleck urodził się 12 sierpnia 1975 roku w Falmouth w USA. Amerykański aktor, młodszy brat znanego aktora - Bena Afflecka. Matka, Chris Ann- związana ze szkolnictwem, ojciec Timothy - zajmował się pracą socjalną, mechaniką samochodową, doradztwem lekarstw, pracą za barem oraz aktorstwem w Theater Company of Boston. Casey uczęszczał do George Washington University, potem przeniósł się do Columbia University (w Nowym Jorku), gdzie uzyskał magistra z dziedziny fizyki, astronomii i filozofii Zachodu. Od czerwca 2006 jego żoną jest Summer Phoenix, z którą ma dwóch synów: Indiana August i Atticus. Jego początkowe role to występ m. in. w mini-serialu "The Kennedys of Massachusetts" (1990), w czarnej komedii "Za wszelką cenę" (1995), gdzie zagrał u boku Joaquina Phoenixa oraz Nicole Kidman. Później zagrał w filmie "Dogonić słońce" (1996) razem z Halle Berry. W 1997 roku wystąpił w słynnym dramacie, do którego scenariusz napisał jego brat wraz z przyjacielem Mattem Damonem (za który otrzymali Oscara), i w którym również obaj wystąpili. Następnie zagrał w dobrze przyjętym obrazie "Desert Blue" u boku wschodzącej gwiazdy Kate Hudson i Christiny Ricci. W doborowej obsadzie (George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Matt Damon Julia Roberts) wystąpił w filmie "Ocean's Eleven: Ryzykowna gra" oraz jego kontynuacjach jako Virgil Malloy. W 2007 roku zagrał główną rolę w wyreżyserowanym przez Bena filmie "Gdzie jesteś Amando". W 2008 roku nominację do Oscara i Złotego Globa przyniosła mu rola drugoplanowa w filmie "Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda".
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 2012 Mitch (głos)
6.0
Morderca we mnie
Killer Inside Me, The
2010 Mitch (głos)
9.0 2009 Mitch (głos)
8.2 2007 Mitch (głos)
7.0 2001 Mitch (głos)
8.2
Buntownik z wyboru
Good Will Hunting
1997 Mitch (głos)
7.1
Dogonić słońce
Race the Sun
1996 Mitch (głos)
6.7
Za wszelką cenę
To Die For
1995 Mitch (głos)
8.3 1992 Mitch (głos)
7.0 1990 Mitch (głos)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Casey Affleck filmy Casey Affleck najlepsze filmy Casey Affleck zdjęcia Casey Affleck galeria Casey Affleck biografia Casey Affleck nominacje Casey Affleck nagrody i wyróżnienia Casey Affleck filmografia Casey Affleck aktor Casey Affleck scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.