Brooke Shields
Data urodzenia: 1965-05-31
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Andre Agassi (19.04.1997 - 09.04.1999, anulowano); 2. Chris Henchy (od 04.04.2001), 2 córki: Rowan Francis (ur. 15.05.2003), Grier Hammond (ur. 18.04.2006)

Biografia:
Jej rodzice rozwiedli się tuż po jej urodzeniu.Matka ulokowała w córce swe niespełnione ambicje pragńąc zrobić z Brooke gwiazdę.Jako niemowle dziewczynka reklamowała pieluszki,talk,i mleko.Póżniej lalki.W filmie zadebiutowała w wieku 12 lat.Pierwszym znaczącym sukcesem była rola młodocianej prostytutki w kontrowersyjnej "Ślicznotce"Louisa Malle'a.Największą sławę przyniósł jej jednak występ w słynnej "Błękitnej Lagunie",gdzie partnerował jej Christopher Atkins.Produkcja mimo,że nie spodobała się krytyce ,podbiła serca młodych widzów.W sezonie 1980/81był to jeden z największych hitów kinowych.Brooke stała się idolką amerykańskich nastolatek.W latach 1983-1987studiowała romanistykę na Uniwersytecie w Princeton.W międzyczsie nadal grała.W 1993 nagrała płytę w Londynie.W 1996 roku otrzymała a ngaż do sitcomu"A teraz Susan",gdzie prezentuje swój talent komediowy.W latach 1997-1999 była żoną tenisisty Andre Agassiego.Mimo ich wielkiej miłości ,czy też zauroczenia małżeństwo się rozpadło.Niedawno Brooke ponownie wyszła za mąż za scenarzystę Chrisa Henchego.Oboje starają się o dziecko.Niestety aktorkę coraz rzadziej można ogłądać na dużym ekranie.A szkoda , bo to bardzo piękna kobieta!!!
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Erika Ford (gościnnie)
0.0 2011 Erika Ford (gościnnie)
7.8
Sekrety Rodzinne Gwiazd
Who Do You Think You Are?
2010 Erika Ford (gościnnie)
7.0
Pępek świata
Middle, The
2009 Erika Ford (gościnnie)
7.4
Szminka w wielkim mieście
Lipstick Jungle
2008 Erika Ford (gościnnie)
5.0 2006 Erika Ford (gościnnie)
6.6
Nie zapomnisz mnie
Gone But Not Forgotten
2004 Erika Ford (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 (gościnnie) (ona sama)
7.4
Randka z gwiazdą
I'm with Her
2003 Erika Ford (gościnnie)
7.5
Dwóch i pół
Two and a Half Men
2003 Danielle Stewert (gościnnie)
8.0
Bez skazy
Nip/Tuck
2003 Erika Ford (gościnnie)
6.0
Wdowy
Widows
2002 Erika Ford (gościnnie)
6.1
Kawaler
Bachelor, The
1999 Erika Ford (gościnnie)
7.9
Różowe lata 70-te
That '70s Show
1998 Pamela Burkhart (gościnnie)
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 Erika Ford (gościnnie)
6.8 1996 Erika Ford (gościnnie)
6.4
A teraz Susan
Suddenly Susan
1996 Erika Ford (gościnnie)
8.1 1996 Erika Ford (gościnnie)
5.4
Nic nie trwa wiecznie
Nothing Lasts Forever
1995 Erika Ford (gościnnie)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Erika Ford (gościnnie)
6.4 1993 Erika Ford (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (ona sama) (gościnnie)
7.6
Zagubiony w czasie
Quantum Leap
1989 Erika Ford (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Erika Ford (gościnnie)
7.1
Błękitna laguna
Blue Lagoon, The
1980 Erika Ford (gościnnie)
7.2
Król Cyganów
King of the Gypsies
1978 Erika Ford (gościnnie)
7.8
Muppety
Muppet Show, The
1976 Erika Ford (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Brooke Shields filmy Brooke Shields najlepsze filmy Brooke Shields zdjęcia Brooke Shields galeria Brooke Shields biografia Brooke Shields nominacje Brooke Shields nagrody i wyróżnienia Brooke Shields filmografia Brooke Shields aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.