Brooke Adams
Data urodzenia: 1949-02-08
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: mąż Tony Shalhoub (od 1992)

Biografia:
Urodzona 8 lutego 1949 roku w Nowym Jorku amerykańska aktorka Brooke Adams jest absolwentką nowojorskiej Wyższej Szkoły Artystycznej oraz Amerykańskiej Szkoły Baletowej w Nowym Jorku. Ma siostrę Lynne Adams, która z zawodu jest też aktorką. Po gościnnym występie w serialu "East Side/West Side" (1963), zadomowiła się na dłużej w komediowej serii telewizyjnej "O.K. Crackerby!" (1965-66). W 1974 roku debiutowała u boku Perry Kinga i Sylvestra Stallone w komedio-dramacie "The Lord's of Flatbush". Rola w horrorze Philipa Kaufmana "Wtargnięcie ciała" /Invasion of the Body Snatchers/ (1978) przyniosła uznanie wśród krytyków i nominację do nagrody Saturna. Była partnerką filmową Richarda Gere'a w dramacie Terrence Malicka "Niebiańskie dni" (1978), a krytycy pisali o niej, że jest obiecującą zdolną aktorką kinową. Zabłysnęła w roli głównej jako Lisa w komedii "Wymiana kluczy" (1985) Barneta Kellmana. Zagrała jedną z tytułowych bohaterek, Pat, telewizyjnego filmu "Druchny" (1988). W 1989 podjęła się adopcji córki Josie. Od 1992 roku jej mężem został popularny aktor Tony Shalhoub, poznali się w 1988 roku na Broadwayu podczas realizacji spektaklu "The Heidi Chronicles". W 1993 roku przyszła na świat ich córka Sophie.
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Leigh (gościnnie)
7.5 2002 Leigh (gościnnie)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Leigh (gościnnie)
7.4
Pistolet
Gun
1997 Leigh (gościnnie)
7.5
Galeria obrazów
Picture Windows
1994 Leigh (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Leigh (gościnnie)
6.8 1993 Leigh (gościnnie)
7.3
Skrzydła
Wings
1990 Leigh (gościnnie)
6.6
Człowiek w ogniu
Man on Fire
1987 Leigh (gościnnie)
7.5 1987 Leigh (gościnnie)
6.1
Substancja
Stuff, The
1985 Leigh (gościnnie)
7.5 1985 Leigh (gościnnie)
7.2
Martwa strefa
Dead Zone, The
1983 Leigh (gościnnie)
4.0 1979 Leigh (gościnnie)
6.7
Kuba
Cuba
1979 Leigh (gościnnie)
7.5
Niebiańskie dni
Days of Heaven
1978 Leigh (gościnnie)
7.0
Wielki Gatsby
Great Gatsby, The
1974 Leigh (gościnnie)
7.3 1973 Leigh (gościnnie)
10.0 1965 Leigh (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Brooke Adams filmy Brooke Adams najlepsze filmy Brooke Adams zdjęcia Brooke Adams galeria Brooke Adams biografia Brooke Adams nominacje Brooke Adams nagrody i wyróżnienia Brooke Adams filmografia Brooke Adams aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.