Brendan Fraser
Data urodzenia: 1968-12-03
Miejsce urodzenia: Indianapolis, Indiana, USA
Stan cywilny: żona Afton Smith (27.09.1998 - 17.04.2008, rozwód), 3 synowie: Griffin Arthur (ur. 17.09.2002), Holden Fletcher (ur. 16.08.2004), Leland (ur. 02.05.2006)

Biografia:
Wysoki brunet o niebieskich oczach. Jego osoba zwykle jest kojarzona z rolami komediowymi lub filmami przygodowymi. W praktyce jednak poszukuje różnych ról - do tego by się sprawdzić. Zagrał między innymi niezróważonego psychicznie sportowca, homoseksualistę, artystę ulicznego. Mimo, tego, iż urodził się w USA, Fraser posiada podwójne obywatelstwo, jest Amerykaninem i Kanadyjczykiem w jednej osobie. Ze względu na zawód ojca ściśle związany z podróżowaniem Fraser mieszkał w takich miastach jak Londyn, Amsterdam, Totonto czy Rzym. W Angli, a wszczegolności w jej stolicy zakochał się od razu. To tam właśnie rozpoczęła się jego przygoda z aktorstwem. Tak na prawdę jednak inspiracją do tegoż właśnie zawodu były ciągłe przeprowadzki i nieustanne zmiany otoczenia. Częsta koniecznośc dopasowywania się do nowych sytuacji obudziła w wielki talent. Fraser uczył się w wielu szkołach: Upper Cnada Collage Preparatory School w Toronto; the Cornish Collage of the Art w Seatlle; Southern Methodist University w Dallas w Teksasie. Jego debiut filmowy, to film Dohfight, gdzie zagrałokoło 20 sekund legendarnego już (dla znawców kariery Brendana) ŻEGLARZA#1. Na planie tego filmu poznał swojego przyszłoego agenta, z którym nota bene współpracuje do dzisiaj. Nowa znajomość zaowocowała kilkoma rolami w filmach telewizyjnych i główną rolą w "California Man". Kariera Frasera nie była wielką, ponieważ role, które grywał nie były przychylnie traktowane przez kryrtkę. Dopiero w 1997 roku coś zaczęło ożywać. Film "George prosto z drzewa" mimo obaw stała się wielkim hitem. Dzięki niemu i wyrzeczeniom, którym musiał sprostać, aktor został okrzyknięty symbolem seksu. Kolejnym sukcesem była nagroda dla najlepszego aktora w festiwalu filmowym w Seatlle. W 1998 roku Fraser ożenił się z modelką i aktorką - Afton Smith, którą poznał w 1993 na jednym z przyjęć wyprawianych przez Winone Rider. Najnowszym filmem Frasera jest "Quiet Ametican" i teadtralna adaptacja "Kotki na gorącym żelaznym dachu". Fraser posiada pokażną kolekcję starych Polaroidów. Jego zainteresowania to: fotografika, wspinaczki górskie, jazda na nartach. W Hollywood znany jest również z wielkiej miłości do zwierząt. Sam posiada dwa psy: Lucy i Wiley.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Brad (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Brad (głos) (gościnnie)
6.6
Środki nadzwyczajne
Extraordinary Measures
2010 Brad (głos) (gościnnie)
6.3
G.I. Joe: Czas Kobry
G.I. Joe: The Rise of Cobra
2009 Brad (głos) (gościnnie)
7.6 2004 Brad (głos) (gościnnie)
7.6 2001 Ben Sullivan (gościnnie)
6.9
Mumia
Mummy, The
1999 Brad (głos) (gościnnie)
6.5
Atomowy amant
Blast From The Past
1999 Brad (głos) (gościnnie)
8.1 1997 Brad (głos) (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Brad (głos) (gościnnie)
7.2
Pani Winterbourne
Mrs. Winterbourne
1996 Brad (głos) (gościnnie)
7.3
Ostatni dzwonek
Glory Daze
1995 Brad (głos) (gościnnie)
7.8
Koniec niewinności
Now and Then
1995 Brad (głos) (gościnnie)
8.6 1994 Brad (głos) (gościnnie)
6.7
Younger i Younger
Younger and Younger
1993 Brad (głos) (gościnnie)
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 Brad (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Brad (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Brad (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Brendan Fraser filmy Brendan Fraser najlepsze filmy Brendan Fraser zdjęcia Brendan Fraser galeria Brendan Fraser biografia Brendan Fraser nominacje Brendan Fraser nagrody i wyróżnienia Brendan Fraser filmografia Brendan Fraser aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.