Brad Pitt
Data urodzenia: 1963-12-18
Miejsce urodzenia: Shawnee, Oklahoma, USA
Stan cywilny: żona Jennifer Aniston (29.07.2000 - 02.10.2005, rozwód)

Biografia:
Brad Pitt urodził się 18 grudnia, 1963 w Shawnee, w Oklahomie. Miał piątkę młodszego rodzeństwa. Jego ojciec był kierownikiem firmy transportu ciężarowego, a matka pedagogiem szkolnym. Jego rodzina przeprowadziła się do Springfield w Missouri, gdzie Brad pracował jako sprzedawca dla Colonel Day's Levi Emporium. Chodził do wyższej szkoły Kickapoo. Grał w tenisa i koszykówkę, a poza tym należał do kółka teatralnego i chóru. Skończył University of Missouri i zdobył tytuł magistra dziennikarstwa ze specjalnością 'reklama'. Jeszcze przed otrzymaniem dyplomu, przeprowadził się do Los Angeles, gdzie zamiast kontynuować naukę marketingu i projektowania graficznego, zajął się karierą modela i aktora. Na początku pracował tam jako kelner, reklamował restaurację El Pollo Loco przebrany za kurczaka, a za zarobione pieniądze, opłacał lekcje aktorstwa. Jego pierwszą rolą był Randy w serialu 'Dallas'. Później pojawiał się na małym ekranie w serialach takich jak '21 Jump Street', czy 'Opowieści z krypty'. Następnie zaczął otrzymywać w innych serialach np. 'Glory Days' lub "The Image', albo filmach np. "Too Young To Die', gdzie poznał 16-letnią Juliettę Lewis, z którą spotykał się przez 3 lata. Jednak prawdziwą popularność zdobył rolą J.D. w filmie Ridleya Scotta 'Thelma i Louise'. Na dużym ekranie Brad wystąpił w 'Johnny Suede', który na festiwalu w Locarno w 1992 roku zdobył nagrodę Złotego Leoparda w kategorii 'najlepszy film'. Wkrótce potem magazyn 'People' ogłosił go najseksowniejszym wśród żyjących. Otrzymał nominację do Oscara za rolę w 'Wywiadzie z wampirem'. Za najbardziej, jego zdaniem, nieudaną rolę w karierze, w filmie 'Wichry namiętności', otrzymał Złotego Globa. 16 czerwca 1997 roku ogłoszono zerwanie jego zaręczyn z Gwyneth Paltrow poznaną na planie filmu 'Seven', z którą był przez 2 lata. 29 lipca 2000 roku ożenił się z Jennifer Aniston, gwiazdą serialu 'Friends'.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2014  
0.0 2012
8.5 2012 Jackie Cogan
7.0
Zabić, to tak łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012 Jackie Cogan
5.8
Zabić, jak to łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012 Jackie Cogan
6.0
Drzewo życia
Tree of Life, The
2011
7.6
Zakochane gwiazdy
Love Ride
2006
8.8 2005
6.7
Mexican
Mexican, The
2001 Jerry Welbach
7.9 2001
8.2
Przekręt
Snatch.
2000 Mickey
7.5 2000
8.4
Podziemny krąg
Fight Club
1999 Tyler Durden
8.7 1999
7.8
Joe Black
Meet Joe Black
1998 Joe Black
7.5
Siedem lat w Tybecie
Seven Years in Tibet
1997 Heinrich Harrer
7.1
Zdrada
Devil's Own, The
1997 Rory Devaney / Francis Frankie McGuire
6.4 1997
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997
8.0
Uśpieni
Sleepers
1996 Michael Sullivan
7.0 1996
8.5
Siedem
Se7en
1995 Detektyw David Mills
7.6
12 małp
Twelve Monkeys
1995 Jeffrey Goines
7.9
Wywiad z wampirem
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994 Louis de Pointe du Lac
7.7
Wichry namiętności
Legends of the Fall
1994 Tristan Ludlow
6.5
Przysługa
Favor, The
1994 Elliott Fowler
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Will Colbert (gościnnie)
7.6 1993 Early Grayce
7.5
Prawdziwy romans
True Romance
1993 Floyd
8.3 1992
7.7
Thelma i Louise
Thelma & Louise
1991 J.D.
6.5
Na skróty
Across the Tracks
1991 Joe Maloney
6.7 1991 Johnny Suede
5.4 1990
5.4
Wagary
Cutting Class
1989 Dwight Ingalls
6.1
Wspólne szczęście
Happy Together
1989 Brian
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989
7.3
Mniej niż zero
Less Than Zero
1987 Partygoer
6.7
Ziemia poza prawem
No Man's Land
1987 Kelner
8.0 1987
6.9
Dzieciaki, kłopoty i my
Growing Pains
1985
5.7 1978

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Brad Pitt filmy Brad Pitt najlepsze filmy Brad Pitt zdjęcia Brad Pitt galeria Brad Pitt biografia Brad Pitt nominacje Brad Pitt nagrody i wyróżnienia Brad Pitt filmografia Brad Pitt aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.