Bogusław Linda
Data urodzenia: 1952-06-27
Miejsce urodzenia: Toruń, Polska
Stan cywilny: żona Lidia Popiel, 3 dzieci: bliźniacy (ur. 1979) i córka Aleksandra (ur. 1992)

Biografia:
"Bogusław Linda jest niemal etatowym laureatem aktorskich nagród na festiwalach w Gdyni, żaden krytyk nie może odmówić mu talentu, a jednocześnie udała mu się sztuka niezwykła: potrafił przejść granicę pokoleń. Kiedyś - niespokojny, zbuntowany wobec otaczającej go rzeczywistości, nie potrafiący znaleźć dla siebie miejsca w świecie pełnym fałszu i zakłamania - był idolem generacji "Solidarności". A teraz, choć przekroczył czterdziestkę, nie lubiący polityki, coraz bardziej cyniczny, z coraz większym dystansem do siebie i wszystkiego, co dzieje się wokół, jest idolem następnej generacji widzów" (Gwiazdy w zbliżeniu, red. J. Zutomski, Warszawa 1995, s. 101-102). Linda jest absolwentem PWST w Krakowie, tam też w grudniu 1975 r. debiutował na scenie Teatru Starego im. Heleny Modrzejewskiej. Później występował w Teatrze Polski we Wrocławiu oraz Współczesnym i Studio w Warszawie. W latach 1977-1981 był wykładowcą we wrocławskiej filii krakowskiej PWST. W filmie debiutował w roku 1973 niewielką rolą w serialu "Czarne chmury". Od początku skupił na sobie uwagę krytyków i publiczności zyskując wiele pochlebnych recenzji. Niestety, wiele z jego filmów, które zrobił w okresie 1981-82 zostało zatrzymanych przez cenzurę i wyemitowano je dopiero po roku 1987. Obecnie Linda jest najpopularniejszym i najlepiej zarabiającym aktorem polskim. Pozycję swoją zawdzięcza reżyserowi Władysławowi Pasikowskiemu, który zaangażował go do do swojego debiutanckiego filmu "Kroll". Obraz stał się przebojem, a Bogusław stał się etatowym "twardym facetem" polskiego kina. W 1988 r. aktor debiutował po drugiej stronie kamery reżyserując film "Koniec", a trzy lata później zrobił obraz "Seszele". Linda również okazyjnie zajmuje się muzykowaniem. W 1997 r. nagrał piosenkę "I'm your man", która znalazła się na ścieżce dźwiękowej filmu "Sara".
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 2011 Dolezal
8.0 2010 Dolezal
7.4 2010 Dolezal
6.4 2010 Dolezal
6.8 2010 Dolezal
7.5 2009 Dolezal
5.4 2007 Dolezal
5.1 2007 Dolezal
3.4 2005 Dolezal
3.7 2004 Dolezal
5.5 2003 Dolezal
7.2 2003 Dolezal
5.5 2002 Dolezal
5.3 2001 Dolezal
6.2 2001 Dolezal
6.3 2001 Dolezal
5.4 2000 Dolezal
6.1 1999 Dolezal
6.2 1999 Dolezal
7.0 1998 Dolezal
6.2 1998 Dolezal
5.4 1998 Dolezal
6.7 1997 Dolezal
7.4 1997 Dolezal
4.4 1996 Dolezal
6.3 1996 Dolezal
6.6 1995 Dolezal
7.7 1995 Dolezal
7.3 1994 Dolezal
6.0 1994 Dolezal
6.4 1993 Dolezal
6.7 1993 Dolezal
7.6
Psy
1992 Dolezal
7.3 1991 Dolezal
6.9 1991 Dolezal
7.6
Pasażerowie na gapę
Potyautasok
1990 Dolezal
6.1 1989 Dolezal
6.4 1989 Dolezal
7.8 1988 Dolezal
7.1 1987 Dolezal
6.2 1987 Dolezal
7.5 1987 Dolezal
6.7 1986 Dolezal
7.7 1986 Dolezal
6.9 1986 Dolezal
6.4 1986 Dolezal
9.0
Człowiek do specjalnych poruczeń
Megfelelo ember kenyes feladatra
1984 Dolezal
5.7
Stracone złudzenia
Elveszett illúziók
1983 Dolezal
5.9 1983 Dolezal
7.7 1982 Dolezal
7.9 1982 Dolezal
8.2 1981 Dolezal
7.9 1981 Dolezal
6.9 1981 Dolezal
7.8 1980 Dolezal
8.0 1977 Dolezal
7.4 1977 Dolezal
6.4 0 Dolezal

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bogusław Linda filmy Bogusław Linda najlepsze filmy Bogusław Linda zdjęcia Bogusław Linda galeria Bogusław Linda biografia Bogusław Linda nominacje Bogusław Linda nagrody i wyróżnienia Bogusław Linda filmografia Bogusław Linda aktor Bogusław Linda reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.