Bogumił Kobiela
Data urodzenia: 1931-05-31
Miejsce urodzenia: 1969-07-10
Stan cywilny: Katowice, Polska

Biografia:
W 1953 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Aktorską w Krakowie. Był aktorem , kojarzonym przede wszystkim z rolami komediowych. W latach 1953-55 i 1958-60 występował, a także sporadycznie reżyserował w gdańskim Teatrze Wybrzeże. W latach 1955-58, wraz ze Zbigniewem Cybulskim, występowałw teatrzyku studenckim Bim-Bom. W latach 1957-58 reżyserował i grał także w eksperymentalnym Teatrze Rozmów w Sopocie. Zdobył w tym czasie wielką popularność jako aktor estradowy. W 1960 przeniósł się do Warszawy i do 1963 był aktorem Teatru Ateneum. W latach 1963-66 grał w kabaretach Dudek i Wagabunda. Od 1966 do końca życia należał do zespołu Teatru Komedia. Zmarł 10 lipca 1969 r. w wyniku obrażeń, jakie odniósł w wypadku samochodowym pod Komorowem. W maju 1999 r. przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto jego gwiazdę w Alei Gwiazd
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 1969 Bobek
7.7 1969 Mnich furtian
8.0 1966 Profesor uniwersytetu, znawca archipelagu Małe Kokosy
6.8 1966 Michel, kamerdyner Walewskiego / Michał
6.5 1966 "Inżynier" Kwilecki
7.7 1965 Instruktor narciarstwa (niewymieniony w czołówce)
7.0 1965 Urzędnik (nowela "Rozwód po polsku")
8.2 1964 Senor Toledo
6.4 1961 Froncek, wędrowny kuglarz
6.6 1961 Kelner
7.2 1959 Prezes klubu "40 i 4 litery"
8.2 1958 Hrabia Tolo(niewymieniony w czołówce)
8.1 1957 Podporucznik Dąbecki (nowela "Ostinato - Lugubre")
6.5 1956 Urzędnik w powiecie
6.6 1955 Uczeń z 10-tej klasy
6.7 1955 Stefan
5.0 1954 Milicjant
5.4 1953 Grześ

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bogumił Kobiela filmy Bogumił Kobiela najlepsze filmy Bogumił Kobiela zdjęcia Bogumił Kobiela galeria Bogumił Kobiela biografia Bogumił Kobiela nominacje Bogumił Kobiela nagrody i wyróżnienia Bogumił Kobiela filmografia Bogumił Kobiela aktor Bogumił Kobiela scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.