Bogdan Koca
Data urodzenia: 1952-02-21
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska

Biografia:
Bogdan Koca to aktor, reżyser, pisarz, kompozytor. W 1975 roku ukończył Akademię Teatralną w Warszawie. Do Australii przyjechał w 1982 roku. Wyreżyserował wiele przedstawień teatralnych, w tym "Hamleta" Szekspira i "Ślub" Gombrowicza na Adelaide Festival of Arts w 1986 roku, a także "Splendid's" Jeana Geheta dla Belvoir Street Theatre w 1995 roku. W 1989 r. został nominowany do Australian Film Institute Award w kategorii Najlepszy Aktor Drugoplanowy za rolę w "GhostsOf The Civil Dead". Jego dorobek jako dramaturga obejmuje "Prelude to Joyce's Artist", "Northwest of Cusco" i "The Poet". Jego sztuka "My Name Is Such And Such" otrzymała Sydney Critic's Circle Award w 1993 r. i była nominowana do Green Room Award w Melbourne w 1994 roku. W 1997 r. Koca założył Sydney Art Theatre i jako jego dyrektor artystyczny wyreżyserował wiele spektakli, m.in. "Under Milk Wood", "Antygonę", "Makbeta" i "Śmierć w Wenecji". Ostatnio Koca wystąpił jako Solony w "Trzech Siostrach" Sydney Theatre Company i profesor Kurman w "Biography: A Game" Sydney Art Theatre.
7.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Sędzia Gebel (gościnnie)
6.5 2009 Bogdan, ojciec Tomka
4.8 2009 Drugi sędzia
7.2 2008 Aktor Edmund Parol (gościnnie)
6.6
Zagadkowe opowieści
Two Twisted
2005 Gość (gościnnie)
7.7
Cena życia
All Saints
1998 Mikael Zielinski / Borys kierowca (gościnnie)
7.4
Tropem zbrodni
Murder Call
1997 Kosta Bonik (gościnnie)
6.6
Szczury wodne
Water Rats
1996 Mohammad Yassin / Tomek Morawski (gościnnie)
4.0 1995 Lewis Roussos
8.1 1989 Edytor obrazów
7.9 1981 Druh wychowawca
7.6 1977 September jr

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bogdan Koca filmy Bogdan Koca najlepsze filmy Bogdan Koca zdjęcia Bogdan Koca galeria Bogdan Koca biografia Bogdan Koca nominacje Bogdan Koca nagrody i wyróżnienia Bogdan Koca filmografia Bogdan Koca aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.