Billy Dee Williams
Data urodzenia: 1937-04-06
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Audrey Sellers (rozwód); 2. Marlene Clark (1968 - 1971, rozwód); 3. Teruko Nakagami (od 27.12.1972), syn Corey

Biografia:
Karierę aktorską rozpoczął w wieku 7. lat w teatrach w Harlemie pod opieką aktora Sidney'a Poitiera. Potem ukończył studia aktorskie i zdobył pewien rozgłos grając od 1961 r. na Broadway'u, m.in. w sztukach "A Cool World" i "Smak miodu". Jednakże szybko rozwijająca się kariera doznała nagłego załamania na początku lat 70-ych. Wycofał się więc ze sceny i wrócił nań dopiero w 1975 r., kiedy objął rolę pastora Martina Luthera Kinga w dokumentalnej sztuce "Have a Dram", z którą odbył triumfalne tourneé po Stanach Zjednoczonych. Zadebiutował w kinowym dramacie Daniela Manna "The Last Angry Man" (1959). Grywał także w serialach telewizyjnych, m.in. "Another World" (1960), "Guiding Light" (1966), "The FBI" (1969,1970), "Mission: Impossible" (1971) oraz "Dynastia" (1984-1985) jako Brady Lloyd. Popularność zdobył dzięki roli kosmicznego awanturnika Lando Calrissiana w filmiach z serii "gwiezdnej sagi" -"Imperium kontratakuje" (1980) Irvina Kershnera i "Powrót Jedi" (1983) Richarda Marquand'a. Za rolę Henry'ego Watersa, ojca chłopaka, który został skazany i uwięziony na 25 lat za napad i gwałt. w dramacie "Wizyta" (2000) otrzymał nominację do nagrody Image i Independent Spirit.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Pan LaShade (gościnnie)
7.9
Białe kołnierzyki
White Collar
2009 Ford / Bradford Toman (gościnnie)
8.0 2007 Pan LaShade (gościnnie)
7.7
Prywatna praktyka
Private Practice
2007 Pan LaShade (gościnnie)
7.9 2005 Pan LaShade (gościnnie)
7.5
Zagubieni
Lost
2004 Pan LaShade (gościnnie)
8.9 2004 Pan LaShade (gościnnie)
8.5
Życie ulicy
Street Time
2002 Pan LaShade (gościnnie)
7.6 2001 (gościnnie) (on sam)
6.8 2000 Pan LaShade (gościnnie)
7.3
Operacja wieczność
Code Name: Eternity
1999 Pan LaShade (gościnnie)
7.9
Różowe lata 70-te
That '70s Show
1998 Pastor Dan (gościnnie)
8.9
Kolorowy dom
Hughleys, The
1998 Pan LaShade (gościnnie)
7.0
Północ - Południe III
Heaven & Hell: North & South, Book III
1994 Pan LaShade (gościnnie)
10.0 1994 Pan LaShade (gościnnie)
8.7 1990 Pan LaShade (gościnnie)
7.3 1989 Pan LaShade (gościnnie)
5.6
Inny świat
Different World, A
1987 Pan LaShade (gościnnie)
0.0 1985 Pan LaShade (gościnnie)
5.7
227
1985 Pan LaShade (gościnnie)
6.1
Miasto strachu
Fear City
1984 Pan LaShade (gościnnie)
9.0 1983 Pan LaShade (gościnnie)
6.6
Nocny jastrząb
Nighthawks
1981 Pan LaShade (gościnnie)
6.6
Dynastia
Dynasty
1981 Pan LaShade (gościnnie)
7.2 1975 Pan LaShade (gościnnie)
7.4 1975 Pan LaShade (gościnnie)
7.4
Rozmowa
Conversation, The
1974 Pan LaShade (gościnnie)
4.5 1970 Pan LaShade (gościnnie)
10.0 1968 Pan LaShade (gościnnie)
10.0 1967 Pan LaShade (gościnnie)
6.6 1966 Pan LaShade (gościnnie)
8.4 1965 Pan LaShade (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Billy Dee Williams filmy Billy Dee Williams najlepsze filmy Billy Dee Williams zdjęcia Billy Dee Williams galeria Billy Dee Williams biografia Billy Dee Williams nominacje Billy Dee Williams nagrody i wyróżnienia Billy Dee Williams filmografia Billy Dee Williams aktor Billy Dee Williams scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.