Bill Irwin
Data urodzenia: 1950-04-11
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty 1. Kimi Okada (19.04.1977 - 1982, rozwód); 2. Martha Roth, dziecko

Biografia:
Jest on pisarzem, aktorem, reżyserem i choreografem. Do jego najbardziej cenionych dokonań należy sztuka wystawiona na Broadway'u, 'Largerly New York'. Irwin studiował w Ringling Bros. Barnum & Bailey Clown College, a następnie rozpoczął współpracę z San Francisco's Pickle Family Circus, by później występować gościnnie w ODC Dance Company of San Fransisco, który to zespół pierwszy wystawił jego sztuki ('Not Quiet/New York', 'The Courtroom', 'The Regard of Flight'). W Lincoln Centre zagrał w głośnej inscenizacji 'Czekając na Godota', w ktorej partnerował Steve'owi Martin i Robinowi Williams. Jego 'duet klaunów', 'Fool Moon',który stworzył z Davidem Shiner był broadwayowskim hitem 1995 roku. Jego adaptacja Molierowskiego 'Skapena' (1997, Rounabout Theatre Company, Nowy Jork) została wysoko oceniona przez krytykę. Irwin zagrał też w filmach 'Popeye' Roberta Altmana, 'Eight Men Out' John'a Sayles, 'My Blue Heaven' Huberta Rossa. W telewizji wystąpił w serialu CBS, 'Northern Exposure'. Otrzymał stypendium Natonal Endowment do Arts Choreographer's Fellowship, nagrodę Obie, tytuł Guggenheim Fellow oraz prestiżowe, pięcioletnie członkostwo w MacArthur Fellowship.
6.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
10.0 2011 Nathan Haskell (gościnnie)
8.0 2011 Nathan Haskell (gościnnie)
0.0 2010 Nathan Haskell (gościnnie)
8.0
Żona idealna
The Good Wife
2009 Fred Medkiff (gościnnie)
7.5 2000 Nathan Haskell (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Nathan Haskell (gościnnie)
7.6
Trzecia planeta od słońca
3rd Rock from the Sun
1996 Nathan Haskell (gościnnie)
6.9
Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu
Sister Act 2: Back in the Habit
1993 Nathan Haskell (gościnnie)
7.7 1993 Nathan Haskell (gościnnie)
8.0 1991 Nathan Haskell (gościnnie)
7.0
Moje błękitne niebo
My Blue Heaven
1990 Nathan Haskell (gościnnie)
7.5
Bill Cosby Show
Cosby Show, The
1984 Nathan Haskell (gościnnie)
6.4 1983 Nathan Haskell (gościnnie)
7.4
Ulica Sezamkowa
Sesame Street
1969 Nathan Haskell (gościnnie)
0.0

0 Nathan Haskell (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bill Irwin filmy Bill Irwin najlepsze filmy Bill Irwin zdjęcia Bill Irwin galeria Bill Irwin biografia Bill Irwin nominacje Bill Irwin nagrody i wyróżnienia Bill Irwin filmografia Bill Irwin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.