Benjamin Bratt
Data urodzenia: 1963-12-16
Miejsce urodzenia: San Francisco, Kalifornia, USA
Stan cywilny: żona Talisa Soto (od 13.04.2002), 2 dzieci: córka Sophia Rosalinda (ur. 06.12.2002) i syn Mateo Bravery (ur. 03.10.2005)

Biografia:
Jego matka z pochodzenia Peruwianko-Hinduska przeprowadziła się z Limy do Stanów Zjednoczonych. Benjamin Bratt jest jednym z pięciorga dzieci. Urodził się i dorastał w San Francisco, w stanie Kalifornia. Uczęszczał do Lowell High School w San Francisco. W szkole średniej przezywano go 'strach na wróble', gdyż był bardzo chudy. Studiował potem na University of California w Santa Barbara oraz w American Conservatory Theater w San Francisco. Wysoki (188 cm wzrostu), o ciemnej karnacji, przystojny chłopak, trafił w 1988 roku na szklany ekran w telewizyjnym dramacie ''Policyjna Historia: Gladiator szkolny'' jako oficer Dave Ramirez. Potem przez dwa lata odtwarzał jedną z głównych ról w serialu kryminalnym ''Knightwatch'' (1988-89). Sukces osiągnął w roli porucznika Reynaldo 'Rey' Curtisa w serialu NBC ''Prawo i bezprawie'' (1995-99), za którą otrzymał dwukrotnie American Latino Media Arts Award oraz nominacje do wielu nagród, m.in. Emmy. W kinie zadebiutował u boku Michaela Keatona i Rene Russo w filmie akcji ''Jeden dobry gliniarz'' (1991). Na ekranie stał się etatowym policjantem. A kolejna w jego dorobku rola policjanta Erika Matthews w komedii ''Miss agent'' (2000) z Sandrą Bullock przyniosła mu nagrodę Blockbuster Entertainment. Za rolę Miguela Pinero, latynoskiego poety, dramaturga i aktora w dramacie Leona Ichaso ''Pinero'' (2001) odebrał po raz trzeci nagrodę American Latino Media Arts. Był producentem filmu "Follow Me Home" (1997) w reżyserii swojego brata Petera Bratta, o kontrowersyjnych kwestiach rasowych, w którym również wystąpił. Przez cztery lata (1997 - 2001) związany był z Julią Roberts, która porzuciła go w swoim 'filmowym' stylu - tuż przed ślubem. Lecz wyszło mu to na dobre, bo zaszła w nim zmiana. Zaczął walczyć o role. Zagrał w kasowych filmach jak ''Układ prawie idealny'' (2000) i ''Czerwona planeta'' (2000). Chwycił wiatr w żagle i zerwał z wizerunkiem przystojniaka, byłego chłopaka pięknej gwiazdy. Potem kupił dom. I na planie filmu ''Pinero'' poznał aktorkę Talisę Soto. Przy niej poczuł się spełnionym aktorem. Pobrali się 13 kwietnia 2002 roku, wkrótce w Mikołajki - 6 grudnia 2002 roku w Nowym Jorku - na świat przyszła ich córka, Sophia Rosalinda Bratt.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.6 2009 Javier Delgado (gościnnie)
7.8
Współczesna rodzina
Modern Family
2009 Javier Delgado (gościnnie)
6.4
Andromeda znaczy śmierć
Andromeda Strain, The
2008 Javier Delgado (gościnnie)
7.5
Detoks
Cleaner, The
2008 Javier Delgado (gościnnie)
7.7
Prywatna praktyka
Private Practice
2007 Javier Delgado (gościnnie)
7.4 2005 Javier Delgado (gościnnie)
5.4
Układ prawie idealny
Next Best Thing, The
2000 Javier Delgado (gościnnie)
0.0
Ostatni producent
Last Producer, The
2000 Javier Delgado (gościnnie)
6.4 1996 Javier Delgado (gościnnie)
7.2
Stan zagrożenia
Clear and Present Danger
1994 Javier Delgado (gościnnie)
6.7
Dzika rzeka
River Wild, The
1994 Javier Delgado (gościnnie)
6.8 1993 Javier Delgado (gościnnie)
8.3 1992 Javier Delgado (gościnnie)
7.0
Dobry gliniarz
One Good Cop
1991 Javier Delgado (gościnnie)
0.0 1990 Javier Delgado (gościnnie)
8.1 1989 Javier Delgado (gościnnie)
0.0 1988 Javier Delgado (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Benjamin Bratt filmy Benjamin Bratt najlepsze filmy Benjamin Bratt zdjęcia Benjamin Bratt galeria Benjamin Bratt biografia Benjamin Bratt nominacje Benjamin Bratt nagrody i wyróżnienia Benjamin Bratt filmografia Benjamin Bratt aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.