Beata Poźniak
Data urodzenia: 1960-04-30
Miejsce urodzenia: Gdańsk, Polska
Stan cywilny: mąż Jeff Daniels (od 08.08.2001), dziecko

Biografia:
Beata Późniak przyszła na świat 3 kwietnia 1960 roku w Gdańsku. Pierwszą role zagrała w filmie "Tango ptaka" (1980). W roku 1982 zadebiutowała na deskach teatru rolą Justyny w "Vatzlavie" w gdańskim Teatrze Wybrzeże. Rok później ukończyła studia na wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi. W latach 1983-85 występowała w Teatrze Współczesnym w Warszawie. W roku 1986 wyjechała do USA. Przełom w jej karierę nastąpił w roku 1991 kiedy to Oliver Stone powierzył jej rolę Mariny Oswald w "JFK". Film okazał się wielkim przebojem, został wyróżniony dwoma Oscarami za montaż i zdjęcia. Niestety, później nie było już tak dobrze. Po 3 latach zagrała główną rolę w dramacie "Łzy z nieba" jednak okazał się on finansowa klapą. Występowała również w kilku popularnych serialach m.in "JAG - Wojskowe Biuro Śledcze" i "Melrose Place". W 1999 powróciła po 4 letniej przerwie w filmie klasy B "Śmiertelna rozgrywka". Rok później wystąpiła w polskim serialu "Klasa na obcasach" Wcieliła się w rolę Betty nauczycielki angielskiego. Od tej pory co raz częściej przyjmuje propozycje od polskich reżyserów. Widzowie pamiętają ją m.in ze "Złotopolskich". Od 6 lat jest żoną aktora Jeffa Danielsa z którym ma jedno dziecko.
7.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 2008 Aktorka Ewa Pol (gościnnie)
8.0
Dowody zbrodni
Cold Case
2003 Tammy (2003) (gościnnie)
8.0 2001 Thomas Jury Forewoman (goscinnie) (2002) (niewymieniony w czołówce)
4.0 2000 Betty, nauczycielka angielskiego
7.2
Sprawy rodzinne 2
Family Law
1999 Mary Kobish (2001) (gościnnie)
6.9
Baza Pensacola
Pensacola: Wings of Gold
1997 Eva Terenko (gościnnie)
7.6
Drew Carey Show
Drew Carey Show, The
1995 Raisa (2002)
7.0 1995 Malka Dayan
7.9
Babilon 5
Babylon 5
1994 Presydent Susanna Luchenko (gościnnie)
8.0
Dzikie palmy
Wild Palms
1993 Tambor
7.2
Kroniki młodego Indiany Jonesa
Young Indiana Jones Chronicles, The
1992 Irena(gościnnie)
6.7 1992 Dr Katya Petrova (gościnnie)
5.8 1991 Flora Gente
6.7 1986 Pokojówka Zosia
6.3 1982 Teodozja
6.5 1981 Dziewczyna na przyjęciu
5.7 1980 kelnerka
7.0
Blaszany bębenek
Blechtrommel, Die
1979 epizod

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Beata Poźniak filmy Beata Poźniak najlepsze filmy Beata Poźniak zdjęcia Beata Poźniak galeria Beata Poźniak biografia Beata Poźniak nominacje Beata Poźniak nagrody i wyróżnienia Beata Poźniak filmografia Beata Poźniak aktor Beata Poźniak reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.