Barbara Rachwalska
Data urodzenia: 1922-04-13
Miejsce urodzenia: 1993-12-23
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
W 1944 na tajnych kompletach ukończyła PIST w Warszawie. Zadebiutowała w 1945 r. w epizodzie teatralnym w sztuce "Niespokojna starość" Rachmanowa w Teatrze Wojska Polskiego w Łodzi. Do 1949 r. należała do jego zespołu teatralnego, gdzie nabierała pierwszych szlifó w sztuce aktorskiej. Była współzałożycielką Teatru Nowego w Łodzi. W 1963 r. przeniosła się na stałe do Warszawy, gdzie grała w Teatrze Narodowym, a następnie w Teatrze Ateneum Ma w swoim dorobku ponad 50 rół w teatrze TVP. Na emeryturę przeszła w 1979 r., ale nadal udzielała się zarówno w teatrze, jak i na ekranie telewizyjnym. W pamięci widzów zapisała się przede wszystkim rolą Talarowej w serialu "Dom". Zmarła 23 grudnia 1993 r. w Warszawie.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 1991 Matka Piotra Curie
7.6 1988 Matka Piotra Curie
6.7 1988 Matka Piotra Curie
6.5 1988 Matka Piotra Curie
7.3 1987 Matka Piotra Curie
5.6 1986 Matka Piotra Curie
7.7 1986 Matka Piotra Curie
6.8 1984 Matka Piotra Curie
6.8 1984 Matka Piotra Curie
7.2 1983 Matka Piotra Curie
8.3 1983 Tekla Wagnerówna
4.8
Wir
1983 Matka Piotra Curie
6.5 1983 Matka Piotra Curie
6.6 1982 Matka Piotra Curie
6.5 1982 Matka Piotra Curie
5.7 1981 Matka Piotra Curie
6.9 1981 Matka Piotra Curie
6.5 1981 Matka Piotra Curie
7.8
Dom
1980 Matka Piotra Curie
7.3 1979 Matka Piotra Curie
6.0
Buddenbrookowie
Buddenbrooks, Die
1979 Matka Piotra Curie
7.4 1977 Matka Piotra Curie
6.1 1977 Matka Piotra Curie
6.8 1975 Matka Piotra Curie
5.2 1974 Matka Piotra Curie
7.5 1973 Matka Piotra Curie
6.9 1972 Matka Piotra Curie
6.5 1972 Matka Piotra Curie
7.0 1971 Matka Piotra Curie
6.9 1971 Matka Piotra Curie
6.3 1970 Matka Piotra Curie
5.8 1969 Matka Piotra Curie
6.8 1965 Matka Piotra Curie
7.0 1965 Matka Piotra Curie
6.2 1963 Matka Piotra Curie
5.9 1962 Matka Piotra Curie
4.7 1961 Matka Piotra Curie
6.6 1960 Matka Piotra Curie
7.0 1958 Matka Piotra Curie
7.6 1957 Matka Piotra Curie
7.4 1957 Matka Piotra Curie
7.1 1956 Matka Piotra Curie
6.7 1955 Matka Piotra Curie
4.3 1953 Matka Piotra Curie
6.6 1953 Matka Piotra Curie
5.2 1951 Matka Piotra Curie

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Barbara Rachwalska filmy Barbara Rachwalska najlepsze filmy Barbara Rachwalska zdjęcia Barbara Rachwalska galeria Barbara Rachwalska biografia Barbara Rachwalska nominacje Barbara Rachwalska nagrody i wyróżnienia Barbara Rachwalska filmografia Barbara Rachwalska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.