Barbara Bursztynowicz
Data urodzenia: 1954-01-27
Miejsce urodzenia: Bielsko - Biała , Polska
Stan cywilny: mąż Jacek Bursztynowicz; córka Małgorzata

Biografia:
W 1977 ukończyła PWST w Warszawie. W kinie debiutowała na ostatnim roku studiów - w filmie Andrzeja Kostenki "Sam na sam" [1977]. Następnie pojawiła się, m.in. na drugim planie "Klincza" [1979] Piotra Andrejewa i "Roślin trujących" [1985] Roberta Glińskiego i zniknęła na 8 lat z ekranu. W tym czasie grała dużo na scenie - jest aktorką Teatru Ateneum w Warszawie. Przed kamery wróciła dzięki Jackowi Bromskiemu, który obsadził ją w komedii "Dzieci i ryby" [1996] [była w niej jedną z przyjaciółek głównej bohaterki]. Kolejna ekranowa rola Bursztynowicz - Elżbieta Chojnicka w "Klanie", okazała się jej życiową rolą Przyniosła jej ogromną popularność i zwycięstwo w kilku plebiscytach na najlepszą aktorkę telewizyjną.
4.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.8 2010 Grażyna, matka Lidii
3.8 2009 Róża Barańska (gościnnie)
5.3
Bob Budowniczy
Bob the Builder
1999 Marta (polski dubbing)
6.2 1996 Przyjaciółka Anny na przyjęciu panieńskim
8.8
Świat królika Piotrusia i jego przyjaciół
World of Peter Rabbit and Friends, The
1992 (polski dubbing) (partie wokalne)
6.7
Trzy małe duszki
Chiisana Obake: Atchi, Kotchi, Sotchi
1991 Jedna z dziewcząt z domu dziecka (polski dubbing)
7.3
Dzielny Agent Kaczor
Darkwing Duck
1991 Matka Klucha (polski dubbing)
6.8 1991 Karla Kolumna / Fafuła (polski dubbing)
6.7 1988 Aktorka
7.2
Denver, ostatni dinozaur
Denver, the Last Dinosaur
1988 Heather Adams (polski dubbing)
8.6
Domel
Cubitus
1988 Cherry (polski dubbing)
7.7
Kacze opowieści
DuckTales
1987 (polski dubbing)
8.3
Leśna rodzina
Sylvanian Families
1987 (polski dubbing)
7.2
Wesoła siódemka
Get-Along Gang, The
1984 Jeżozwierz Inka (polski dubbing)
8.1
Smerfy
Smurfs
1981 Sasetka (polski dubbing)
6.9 1980 Królewna Jadwiga, córka Zygmunta I Starego z pierwszego małżeństwa
6.6 1979 Bożena, córka Szpakowskiego
6.8 1977 Studentka
6.8 1977 Studentka

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Barbara Bursztynowicz filmy Barbara Bursztynowicz najlepsze filmy Barbara Bursztynowicz zdjęcia Barbara Bursztynowicz galeria Barbara Bursztynowicz biografia Barbara Bursztynowicz nominacje Barbara Bursztynowicz nagrody i wyróżnienia Barbara Bursztynowicz filmografia Barbara Bursztynowicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.