Arnold Schwarzenegger
Data urodzenia: 1947-07-30
Miejsce urodzenia: Thal, Austria
Stan cywilny: żona Maria Shriver (od 26.04.1986), 4 dzieci: Katherine Eunice (ur. 13.12.1989), Christina Maria Aurelia (ur. 23.07.1991), Patrick Arnold (ur. 18.09.1993), Christopher Sargent (ur. 27.09.1997)

Biografia:
Aktor pochodzenia austriackiego, który dzięki swej muskulaturze zyskał w USA przydomek austriackiego dębu, gdy w roku 1968 przybył do Stanów na konkurs Mr. Universe. Szybko zaczął realizować swój amerykański sen o sławie, bo już rok później pracował w filmie i zdobywał fortunę. Bob Rafelson obsadził go w swoim "Niedosycie"obok Sally Field i Jeffa Bridgesa, za co aktor otrzymał Złoty Glob dla najlepszego debiutanta. Potem przyszły role w ekranizacjach przygód Conana Roberta E. Howardsa i wreszcie "Terminator" (1984) Jamesa Camerona. Ten ostatni film przysporzył aktorowi wielkiej sławy i pieniędzy. Kolejne produkcje, w których występował, utrwalały jego wizerunek umięśnionego trwadziela: "Komando", "Predator", "Uciekinier" i "Czerwona gorączka". Prócz ekranowej popularności, gwiador mógł się także poszczycic powodzeniem w życiu osobistym. W 1986 roku poślubił siostrzenicę Johna F. Kennedy'ego, Marię Shriver. Wkrótce aktor postanowił nieco wzbogacić swój ekranowy wizerunek, grając w komediach, jak "Bliźniacy", czy "Junior". Wystąpił też w superthrillerze "Pamięć absolutna". W 1998 roku zadebiutował jako reżyser jednego z odcinków "Opowieści z krypty" oraz filmem "Święta w Connecticut". W 1991 roku zaś sława Schwarzeneggera sięgnęła zenitu, gdy został obsadzony w sequelu "Terminatora" Camerona. Lata dziewięćdziesiąte obfitowały w tak głośne produkcje jak "Egzekutor", "Świąteczna gorączka" oraz "Batman i Robin". Aktor aktywnie zajmuje się działalnością społeczną, związaną ze sportem. Podczas prezydentury George Busha sprawował funkcję przewodniczącego organizacji "President's Council on Physical Fitness and Sports". współpracuje z władzami wykonawczymi organizacji Los Angeles Inner - City Games Foundation, która ma na celu promocję sportu jako sposobu na przeciwdziałanie narkomanii i przestępczości wśród nieletnich. Jest autorem książek o zdrowiu i kondycji fizycznej.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.6
Opowieści z krypty (1989)
Tales from the Crypt

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Szeryf Ray Owens
7.6
Niezniszczalni 2
Expendables II, The
2012 Trench
0.0 2012 Trench
6.7
Niezniszczalni
Expendables, The
2010 Trench
6.1
Na własną rękę
Collateral Damage
2002 Trench
7.9 2001 Trench
6.4
I stanie się koniec
End of Days
1999 Trench
8.7 1999 Trench
6.3
Egzekutor
Eraser
1996 Trench
8.1 1996 Trench
7.2 1994 Trench
5.4 1994 Trench
9.0
Kobiety Hollywood
Hollywood Women
1994 Trench
8.3 1992 Trench
7.6
Terminator 2: Dzień sądu
Terminator 2: Judgment Day
1991 Trench
6.0
Gliniarz w przedszkolu
Kindergarten Cop
1990 Trench
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Trench
6.2
Bliźniacy
Twins
1988 Trench
6.5 1988 Trench
6.3 1986 Trench
6.8
Komando
Commando
1985 Trench
5.8
Czerwona Sonja
Red Sonja
1985 Trench
7.4
Terminator
Terminator, The
1984 Trench
6.6
Conan Niszczyciel
Conan the Destroyer
1984 Trench
6.8
Conan Barbarzyńca
Conan the Barbarian
1982 Trench
6.3
Kaktus Jack
Villain, The
1979 Trench
6.0
Niedosyt
Stay Hungry
1976 Trench
7.4
Ulice San Francisco
Streets of San Francisco, The
1972 Trench
4.4
Herkules w Nowym Jorku
Hercules in New York
1969 Trench

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Arnold Schwarzenegger filmy Arnold Schwarzenegger najlepsze filmy Arnold Schwarzenegger zdjęcia Arnold Schwarzenegger galeria Arnold Schwarzenegger biografia Arnold Schwarzenegger nominacje Arnold Schwarzenegger nagrody i wyróżnienia Arnold Schwarzenegger filmografia Arnold Schwarzenegger aktor Arnold Schwarzenegger reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.