Anthony Hopkins
Data urodzenia: 1937-12-31
Miejsce urodzenia: Port Talbot, Walia, Wielka Brytania
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Petronella Barker (1967 - 1972, rozwód), córka Abigail 2. Jennifer Lynton (13.01.1973 - 30.04.2002, rozwód); 3. Stella Arroyave (od 01.03.2003)

Biografia:
Sir Philip Anthony Hopkins urodził się 31 grudnia 1937r. w walijskim miasteczku Port Talbot. Jest jedynym dzieckiem Dicka i Muriel Hopkinsów. W młodości jak sam twierdzi "byłem prawdziwym kretynem i zarozumialcem. Bardzo dużo pracowałem, nazywano mnie aktorskim objawieniem, a ja zacząłem w to wierzyć". Przez ponad 30 lat zagrał w blisko 90 filmach i zdobył wiele wyróżnień i nagród (m. in. cztery nominacje do Oscara; odebrał go raz, za rolę Hannibala Lectera w ''Milczeniu Owiec ''oraz pięciu do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej, otrzymał je dwukrotnie). W 1961r. otrzymał stypendium do londyńskiej Royal Academy of Dramatic Art, którą ukończył dwa lata później. Po kolejnych dwóch latach wygrał przesłuchanie do National Theatre, gdzie stworzył swoje pierwsze wielkie kreacje w repertuarze szekspirowskim. Po małej roli w ''Białym autobusie'' Lindsaya Andersona wcielił się w postać Ryszarda Lwie Serce w ''Lwie w zimie'' Anthony'ego Harveya. Na początku lat 80 przeprowadził się do Stanów Zjednoczonych. Z sukcesem występował na deskach teatrów brodwayowskich. Zagrał u Davida Lyncha w ''Człowieku Słoniu'' oraz w ''Bounty'' Rogera Donaldsona. Amerykanie zauważyli Anthoniego dopiero w 1991r. po występie u Jonathana Demme’a - ''Milczenie Owiec''. Ta rola została wyróżniona statuetką Amerykańskie Akademii Filmowej. Znakomite portrety Anglików Tony stworzył obok Emmy Thompson w filmach Jamesa Ivory'ego : ''Powrót do Howards End'' oraz ''Okruchy dnia''. U tego samego reżysera wystąpił też trzy lata póżniej w filmie ''Picasso-twórca i niszczyciel''. U Olivera Stone'a zagrał ''bohatera'' afery Watergate-prezydenta Nixona. Steven Spielberg powierzył Hopkinsowi role innemu przywódcy USA - Johna Quincy Adamsa w ''Amistad''. W 2000r. można go było oglądać w ''Mission Impossible 2 '', a jesienią tegoż roku w ''Tytusie'' Julie Taymor. 2001r. przyniósł role dr. Hannibala Lectera (''Hannibal'') oraz w bajce - ''Grinch'' jako narrator. Rok później Tony wystąpił w filmach: ''Hearts in Atlantis'', ''Bad Company'' oraz ponownie jako demoniczny Hannibal w ''Czerwonym smoku''. W 2003 roku mogliśmy oglądać Hopkinsa obok Nicole Kidman w zawiłym filmie -''Piętno''. Anthony Hopkins poprzez swoją sztukę aktorską udowadnia swoją wybitność, przenikliwość, inteligencję, wrażliwość. Zapytany o swoje życie, odpowiada: ''Podoba mi się nieprzewidywalność życia, jego dziwaczna choreografia. Nie wiadomo, co stanie się za chwilę. Moje życie właśnie takie jest''.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.0 2012 Alfred Hitchcock
7.1 2012 Alfred Hitchcock
6.6 2011 Odyn
0.0 2011 Pharotu
6.4
360
2011 Starszy mężczyzna
6.0
Wilkołak
Wolfman, The
2010 Sir John Talbot
7.5 2001 Ieuan Davies
6.5
Mission: Impossible 2
Mission: Impossible II
2000 Ieuan Davies
7.7
Instynkt
Instinct
1999 Ieuan Davies
7.2 1999 Ieuan Davies
8.7 1999 (gościnnie) (on sam)
7.8
Joe Black
Meet Joe Black
1998 Ieuan Davies
7.1
Maska Zorro
Mask of Zorro, The
1998 Ieuan Davies
7.7 1997 Ieuan Davies
7.3
Lekcja przetrwania
Edge, The
1997 Ieuan Davies
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
7.0 1996 Pablo Picasso
7.7
Wichry namiętności
Legends of the Fall
1994 Ieuan Davies
8.3 1994 (głos) (on sam)
8.0
Okruchy dnia
Remains of the Day, The
1993 Ieuan Davies
8.0
Cienista dolina
Shadowlands
1993 Ieuan Davies
6.3
Niewinni
Innocent, The
1993 Bob Glass
6.9
Proces
Trial, The
1993 Ksiądz
6.6 1993 Gwyn Thomas
7.7
Drakula
Dracula
1992 Ieuan Davies
7.9 1992 Ieuan Davies
7.8 1992 Ieuan Davies
6.4 1992 McCandless
7.1 1992 Wallace
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
8.5
Milczenie owiec
Silence of the Lambs, The
1991 Ieuan Davies
6.8
Samotna walka
One Man's War
1991 Joel
6.0
Godziny rozpaczy
Desperate Hours
1990 Tim Cornell
8.0
Wielkie nadzieje
Great Expectations
1989 Abel Magwitch
7.3
Żony Hollywood
Hollywood Wives
1985 Neil Gray
7.4
Bunt na Bounty
Bounty, The
1984 Kpt. William Bligh
7.0 1984 Roger Quaife
6.0 1982 Alfred Allmers
7.9
Człowiek słoń
Elephant Man, The
1980 Ieuan Davies
6.6
Wielka gonitwa
International Velvet
1978 Kpt. Johnson
7.2
Magia
Magic
1978 Corky/Voice of Fats the Dummy
7.6
O jeden most za daleko
Bridge Too Far, A
1977 Podpułkownik John Frost
5.5 1977 (gościnnie) (on sam)
7.5
Wszystkie zwierzęta duże i małe
All Creatures Great and Small
1974 Siegfried Farnon
5.5 1974 Dr Adam Kelno
5.5 1973 Hi (ep. #1.2) (gościnnie)
6.0 1972 David Lloyd George
6.6 1972 Pierre Bezuhov
6.8
48 godzin
When Eight Bells Toll
1971 Ieuan Davies
7.6 1970 Bob (gościnnie)
6.8
Cudzymi rękoma
Looking Glass War, The
1969 John Avery
5.5
Lew w zimie
Lion in Winter, The
1968 Książę Ryszard
6.8
Biały autobus
White Bus, The
1967 Brechtian
7.0 1967 (on sam)
7.0 1965 Andrei / Astrov / Edmund Kean / Alfred Allmers

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anthony Hopkins filmy Anthony Hopkins najlepsze filmy Anthony Hopkins zdjęcia Anthony Hopkins galeria Anthony Hopkins biografia Anthony Hopkins nominacje Anthony Hopkins nagrody i wyróżnienia Anthony Hopkins filmografia Anthony Hopkins aktor Anthony Hopkins reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.