Annette Bening
Data urodzenia: 1958-05-29
Miejsce urodzenia: Topeka, Kansas, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. J. Steven White (26.05.1984 - 1991, rozwód); 2. Warren Beatty (od 12.03.1992), 4 dzieci: Kathlyn (ur. 1992), Benjamin (ur. 1994), Isabel (ur. 1997), Ella Corinne (ur. 08.04.2000)

Biografia:
Annette Bening aktorstwem interesowała się od dziecka. Po ukończeniu szkołu średniej (specjalizacja - aktorstwo) wstąpiła na Uniwersytet w San Francisco i tam doskonaliła swój warsztat aktorski. Przyłączyła się również do trupy o nazwie American Conservatory Theater, z którą spędziła kilka lat i wystawiła wiele interesujących inscenizacji. W 1984 Bening wyszła za mąż za reżysera Stevena White'a. Niestety, małżeństwo to okazało się pomyłką i dwa lata później zakończyło się separacją. Po rozpadzie małżeństwa Annette przeniosła się do Nowego Jorku by tam spróbować zdobyć wymarzoną sławę i popularność. Jak się okazało była to właściwa decyzja. Kiedy w 1989 r. Bening opuszczała Nowy Jork by powrócić do Kalifornii miała na swoim koncie już nagrodę za najlepszy debiut sceniczny oraz nominację do nagrody Tony za kreację, którą stworzyła w przedstawieniu "Coastal Disturbances". W 1988 r. artystka zadebiutowała na dużym ekranie w komedii "The Great Outdoors" u boku Johna Candy i Dana Aykroyda. Rok później wystąpiła w obrazie "Valmont" w reżyserii Milosa Formana, będącym swobodną ekranizacją głośnej powieści "Niebezpieczne związki". W 1991 r. Bening otrzymała swoją pierwszą nominację do Oscara za rolę w głośnym filmie "The Grifters". W tym samym roku aktorka poznała swojego przyszłego męża Warrena Beatty, z którym w 1992 r. wzięła ślub.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Gertrude
9.0 2010 (gościnnie) (ona sama)
6.7
Wszystko w porządku
Kids Are All Right, The
2010 (gościnnie) (ona sama)
0.0 2010 (gościnnie) (ona sama)
9.0 2002 (gościnnie) (ona sama)
7.7 1999 (gościnnie) (ona sama)
6.7
W moich snach
In Dreams
1999 (gościnnie) (ona sama)
8.7 1999 (gościnnie) (ona sama)
8.3
Rodzina Soprano
The Sopranos
1999 (gościnnie) (ona sama)
6.5 1991 (gościnnie) (ona sama)
6.7
Czarna lista Hollywood
Guilty by Suspicion
1991 (gościnnie) (ona sama)
7.0
Odnaleźć siebie
Regarding Henry
1991 (gościnnie) (ona sama)
7.4
Pocztówki znad krawędzi
Postcards from the Edge
1990 (gościnnie) (ona sama)
7.6 1989 (gościnnie) (ona sama)
7.6 1989 (gościnnie) (ona sama)
7.8 1987 (gościnnie) (ona sama)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Annette Bening filmy Annette Bening najlepsze filmy Annette Bening zdjęcia Annette Bening galeria Annette Bening biografia Annette Bening nominacje Annette Bening nagrody i wyróżnienia Annette Bening filmografia Annette Bening aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.