Anna Polony
Data urodzenia: 1939-01-21
Miejsce urodzenia: Kraków, Polska

Biografia:
Anna Polony wybitna aktorka teatralna i filmowa. Ukończyła krakowską PWST w 1960 r, natomiast w 1984r Wydział Reżyserii tej szkoły. Jest aktorką Teatru Starego w Krakowie, pedagogiem i prorektorem krakowskiej PWST. Debiutowała rolą Małej Polikseny w sztuce "Wojny trojanskiej nie będzie", w reżyserii Jerzego Kaliszewskiego na scenie Teatru Starego w 1959r. Od tamtej pory prcowała z wieloma wybitnymi reżyserami, głónie w teatrze, jak min.: Konrad Swinarski, Jerzy Grzegorzewski, Andrzej Wajda czy Krystian Lupa. Chociaż znaczniej rzadziej, występuje również na ekranie, tworząc wyraziste postaci, jak chociażby Aniela Dulska w "Z biegiem lat, z biegiem dni", czy jako Magda Egri w "Dzienniku dla moich dzieci" Marty Meszaros.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.1 2007 Zuza, "ciocia" Henzla
6.7 2005 Natalia Podgórska (gościnnie)
3.7 2004 Zofia Wielska
6.4 1999 Babcia Oli
8.1 1980 Dulska Aniela
8.1 1980 Dulska Aniela
6.9 1966 Wronka

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anna Polony filmy Anna Polony najlepsze filmy Anna Polony zdjęcia Anna Polony galeria Anna Polony biografia Anna Polony nominacje Anna Polony nagrody i wyróżnienia Anna Polony filmografia Anna Polony aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.