Anna Paquin
Data urodzenia: 1982-07-24
Miejsce urodzenia: Winnipeg, Kanada
Stan cywilny: mąż Stephen Moyer (od 21.08.2010)

Biografia:
Anna jest jedną z najmłodszych laureatek Oscara. Swoją statuetkę odebrała w1994 r. za rolę w "Fortepianie" (1993) Jane Campion, miała wtedy tylko 12 lat. Nagroda tak bardzo ją zaskoczyła, że odbierając ją nie była w stanie wydobyć z siebie ani słowa przez kilkanaście sekund. W 2001 roku została uznana za jedną z najlepiej zapowiadających się młodych aktorek. Gdy miała 4 lata razem z rodzicami, nauczycielami Brianem i Mary, przeprowadziła się do Nową Zelandię. Marzyła, żeby zostać premierem lub prawnikiem. Wygrała jednak, pokonując blisko 5000 konkurentek, casting do "Fortepianu". Rola Flory McGrath oprócz Oscara przyniosła jej nagrodę Stowarzyszenia Krytyków Filmowych z Los Angeles oraz nominację do Złotego Globu. Trzy lata później Anna zaczęła regularnie występować na ekranie. Filmy "The Member of the Wedding" (1997), oraz "A Walk on the Moon" przyniosły jej nominacje do nagrody dla młodych artystów - "Young Artist Award". Pochlebne opinie krytyki uzyskała także za rolę mutantki Rouge w komiksowym "X-Men" (2000) Bryana Singera. W czerwcu 2000 r. Anna ukończyła Windward School w Los Angeles, gdzie mieszka razem ze swoją matką (rodzice rozwiedli się) W sierpniu tego samego roku dostała się do Columbia College. Interesuje się fotografią, lubi pływać, jeździć na nartach, czytać, grać na pianinie i śpiewać. Chociaż ma dwóch agentów, decyzje o tym, w jakich filmach zagrać podejmuje samodzielnie. Uchodzi za osobę skromną, a statuetkę Oscara trzyma ukrytą.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Sookie Stackhouse
6.2 2011 Lisa Cohen
6.1 2010 Sookie Stackhouse
4.5 2010 Sookie Stackhouse
8.2 2010 Sookie Stackhouse
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Sookie Stackhouse
7.1 2001 Sookie Stackhouse
7.1
Cała Ona
She's All That
1999 Sookie Stackhouse
6.6
Harmider
Hurlyburly
1998 Sookie Stackhouse
7.7 1997 Sookie Stackhouse
6.4 1997 Sookie Stackhouse
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Sookie Stackhouse
7.9
Fortepian
Piano, The
1993 Sookie Stackhouse
8.3 1992 Sookie Stackhouse
8.0
Laputa – podniebny zamek
Tenkû no shiro Rapyuta
1986 Sookie Stackhouse

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anna Paquin filmy Anna Paquin najlepsze filmy Anna Paquin zdjęcia Anna Paquin galeria Anna Paquin biografia Anna Paquin nominacje Anna Paquin nagrody i wyróżnienia Anna Paquin filmografia Anna Paquin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.