Anna Milewska
Data urodzenia: 1931-02-21
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: mąż Andrzej Zawada (do 21.08.2000; jego śmierć)

Biografia:
Aktorka. Ukończyła wydział historii sztuki UW (1952), po czym podjęła pracę w Muzeum Narodowym, następnie w spółdzielni pracy "Astra". Po studiach teatralnych zaangażowana do Teatru im. S. Żeromskiego w Kielcach (1959-61). W latach 1961-63 aktorka łódzkiego Teatru Powszechnego, w latach 1963-65 występowała w Teatrze Ziemi Mazowieckiej. Potem występowała w teatrach warszawskich, w latach 1965-72 w Teatrze Klasycznym, a następnie w latach 1972-2002 w Teatrze "Studio" i Teatrze na Woli (2004). W 2002 roku zadebiutowała jako poetka tomikiem wierszy pt. "Kolory czerni" (wyd. Nowy Świat).
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 2008 Zofia Krasnopolska (gościnnie)
5.7 2004 "Jadzia Bystrzycka" w reklamówce (gościnnie)
6.2 1999 Matka Gosi
6.5 1999 Babcia Jaśka
6.7 1995 Bibliotekarka Marianka Drecka
6.5 1994 Cecylia, babcia Irenki
6.7 1994 Matka Darka (gościnnie)
9.3
Powodzenia, żołnierzyku
Bonne Chance Frenchie
1991 adwokat obrony
6.3 1991 Matka Marka
7.6
Kapitan Conrad
Joseph Conrad
1991
6.0 1990 (niewymieniony w czołówce)
7.2 1989 Zawadowa, matka Pawła
6.4 1989 Matka Michała
7.4 1988 Zawadowa, matka Pawła
6.6 1988 Żona Hulanickiego, matka Stasia
6.7 1988 Hrabina Potocka
7.1 1986 Matka Ani
7.1 1986 Przewodnicząca sądu
6.7 1985 Pani profesor
6.6 1984 Elżbieta Durczakowa
6.8 1984 Klementyna Zawidzka
6.4 1984 Mieszkanka miasteczka
5.9 1983 doktorowa
6.1 1983 Emilia Chwatowska
5.9 1983 Matka Józefa
6.3 1983 Pani Rajecka
6.5 1983 Klementyna Zawidzka, matka Jerzego
7.4 1982 Weronika, żona profesora
7.0 1982 Matka Jana
7.8 1982 Irena Kosmowska, działaczka PSL "Wyzwolenie", członkini rządu lubelskiego
7.9 1981 Matka Boska
7.8
Dom
1980 Matka Ewy Talarowej
7.5 1979 Helena
7.6 1979
6.7 1978 Emilia Chwastowska
5.2 1977 Suzanne
7.5 1977 Florentyna, kuzynka Łęckiej (gościnnie)
6.1 1977 Ciocia Irena
5.5 1975 Ignacja Piotrowska
6.7 1975 Doktor Klara Prosnak, lekarz zakładowy w "Fabelu", kochanka Wanada
7.4 1973 Zofia Arkuszewska, właścicielka majątku w Krubkach
7.0 1971 Siostra
7.6 1970 Tłumaczka
6.8 1964 Właścicielka punktu repasacji pończoch, członkini szajki(gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anna Milewska filmy Anna Milewska najlepsze filmy Anna Milewska zdjęcia Anna Milewska galeria Anna Milewska biografia Anna Milewska nominacje Anna Milewska nagrody i wyróżnienia Anna Milewska filmografia Anna Milewska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.