Anna Chodakowska
Data urodzenia: 1948-07-20
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska

Biografia:
W roku 1973 ukończyła PWST w Warszawie.Tuż po dyplomie w warszawskiej PWST zaangażowana do Teatru Narodowego przez Adama Hanuszkiewicza. Jej debiut w tytułowej roli Antygony wzbudził sensację. Później była nie mniej głośny ich wspólny spektakl "Balladyna" Słowackiego. Teatrowi Narodowemu pozostaje wierna do dziś. Aktorka teatrów warszawskich: Narodowego (1973-84) i Studio (od 1984). Przewodnicząca Społecznego Komitetu Obrońców Zwierząt, prezes Stowarzyszenia Obrońców Zwierząt "Arka". O Annie Chodakowskiej dziś mało kto pamięta, a przecież zagrała ona w kilku znakomitych filmach. Na jej koncie są takie tytuły jak: "Bestia", "Justyna", "Krzyk", "Widziadło", "Dziewczęta z Nowolipek", "Medium", "Zabij mnie glino", "Co lubią tygrysy". Ostatnie jej występ to serial "Kuchnia Polska".
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.9 2008 Podinspektor Pałka (gościnnie)
6.7 2005 Ewa Karska (gościnnie)
6.8 1991 Alicja Bergman
6.1 1989 Oglądająca Pasikonika w telewizji podczas stosunku
6.5 1988 Renata Glinicka, przyrodnia siostra Ewy
7.1 1987 Prostytutka Violetta, koleżanka Marioli
5.6 1986
7.5 1985 Pani Liever, pracownica muzeum
6.4 1979 Tunka Czabanówna
7.5 1976 Barbara Krajewska, córka Krajewskiego(gościnnie)
6.9 1956 Kasjerka Cibulka

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anna Chodakowska filmy Anna Chodakowska najlepsze filmy Anna Chodakowska zdjęcia Anna Chodakowska galeria Anna Chodakowska biografia Anna Chodakowska nominacje Anna Chodakowska nagrody i wyróżnienia Anna Chodakowska filmografia Anna Chodakowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.