Angelina Jolie
Data urodzenia: 1975-06-04
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Jonny Lee Miller (28.03.1996 - 03.02.1999, rozwód); 2. Billy Bob Thornton (05.05.2000 - 27.05.2003, rozwód)

Biografia:
Angelina Jolie pochodzi z aktorskiej rodziny. Jej ojcem jest laureat Oscara Jon Voight a matką aktorka Marcheline Bertrand. Przed kamerami Angelina zadebiutowała w wieku 5 lat u boku swojego ojca w filmie "Szukając wyjścia". Kiedy skończyła 11 lat rozpoczęła naukę w elitarnej szkole Lee Strasberg Theater Institute, gdzie uczyła się podstaw pracy aktora. W wieku 16 lat Jolie została zatrudniona jako modelka i w krótkim czasie jej twarz zaczęła być znana. Dzięki swojej urodzie często była angażowana do występów w wideoklipach m.in. takich sław jak Meatloaf, Lenny Kravitz, czy The Rolling Stones. Z czasem jednak okazało się, że aktorstwo to jedyna dziedzina sztuki, która naprawdę pasjonuje Angelinę. Wstąpiła do trupy aktorskiej Met Theatre Group, gdzie u boku Eda Harrisa i Holly Hunter doskonaliła swój warsztat aktorski. Swoją pierwszą poważną rolę Jolie zagrała w roku 1993 w obrazie "Cyborg 2". Niestety przeszła ona bez echa. Pierwsze dobre recenzje Angelina dostała dopiero  roku 1995 po premierze filmu "Hackerzy". Obraz okazał się niewypałem, ale krytycy zgodnie stwierdzili, że kreacja, którą Jolie stworzyła w tym filmie zasługuje na uznanie. Niestety, mimo pochlebnych opinii na swoją wielką szansę aktorka musiała poczekać jeszcze dwa lata. W 1997 r. wystąpiła u boku Gary'ego Sinise w telewizyjnym obrazie "George Wallace". Za rolę w tym filmie Angelina otrzymała nagrodę Złotego Globu a jej nazwisko stało się znane w filmowym światku. Dwa lata później Jolie otrzymała kolejny Złoty Glob, tym razem już dla najlepszej aktorki, za kreację, którą stworzyła w obrazie "Gia". Swoją pozycję gwiazdy Jolie ugruntowała ostatecznie zdobywając Złoty Glob i Oscara za rolę w filmie "Przerwana lekcja muzyki".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Kleopatra
7.2 2011 Tygrysica (głos)
6.5 2010 Evelyn Salt
6.5
Turysta
Tourist, The
2010 Elise Clifton-Ward
6.7 2008 Fox
7.6
Zakochane gwiazdy
Love Ride
2006 (ona sama)
8.8 2005 (gościnnie) (ona sama)
7.7
Bez granic
Beyond Borders
2003 Sarah Jordan
6.5 2001 Lara Croft
7.2
Grzeszna miłość
Original Sin
2001 Julia Russell / Bonny Castle
7.9 2001 (gościnnie) (ona sama)
7.4
60 sekund
Gone in Sixty Seconds
2000 Sara 'Sway' Wayland
7.5
Kolekcjoner kości
Bone Collector, The
1999 Amelia Donaghy
8.1
Przerwana lekcja muzyki
Girl, Interrupted
1999 Lisa Rowe
6.6
Zmęczenie materiału
Pushing Tin
1999 Mary Bell
7.6
Gra w serca
Playing by Heart
1998 Joan
6.7
Udając Boga
Playing God
1997 Claire
6.4 1997 (gościnnie) (ona sama)
7.5
Wtajemniczenie
Foxfire
1996 Margaret 'Legs' Sadovsky
6.5
Tylko miłość
Love Is All There Is
1996 Gina Malacici
5.7 1996 Eleanor 'Elie' Rigby
8.1 1996 (gościnnie) (ona sama)
7.1
Hakerzy
Hackers
1995 Kate Libby / Dopalacz
5.6
Bez dowodów
Without Evidence
1995 Jodie Swearingen
8.3 1992 ona sama („Przerwana lekcja muzyki”, „Aleksander” i „Mr. & Mrs. Smith&

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Angelina Jolie filmy Angelina Jolie najlepsze filmy Angelina Jolie zdjęcia Angelina Jolie galeria Angelina Jolie biografia Angelina Jolie nominacje Angelina Jolie nagrody i wyróżnienia Angelina Jolie filmografia Angelina Jolie aktor Angelina Jolie reżyser Angelina Jolie scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.