Andrzej Zieliński
Data urodzenia: 1962-10-14
Miejsce urodzenia: Tarnów, Polska

Biografia:
Umiejętności aktorskie Andrzeja Zielińskiego znamy od dawna - jego role podziwiać można w kinie, telewizji, w teatrze - są najwyższej marki. Życie prywatne aktor ukrywa i chwała mu za to. Wywiadów zbyt często nie udziela (jak twierdzi, nie ma zbyt miłych doświadczeń w tej kwestii, ale jak się już zdecyduje to Telewizyjne rozmowy, wywiady prasowe ukazują nam aktora jeszcze w innym świetle: jako ciepłego, wrażliwego i romantycznego człowieka, faceta z poczuciem humoru i honoru, z dystansem do samego siebie, człowieka lubiącego swój zawód (a to wszystko staje się w dzisiejszych czasach rzadkością). Pan Andrzej lubi jeździć konno (choć dawno nie miał ku temu okazji - kontrakty zabraniają!), kucharzyć i fotografować. Jest uzależniony od Rzymu - stara się odwiedzać to miasto co roku, ale nadmiar obowiązków nie sprzyja ostatnio realizacji tych planów. Lubi podróżować po świecie bez przewodników (w dzieciństwie lubił geografię); od wystawy rzeźby, czy malarstwa woli spacer po ogrodzie botanicznym. Chętnie ogląda Animal Planet ("patrząc na zwierzęta można wiele dowiedzieć o ludziach(), chociaż rzadko zdajemy sobie z tego sprawę"). Wierzy w prawdziwa przyjaźń damsko-męską, czego jest przykładem. Bardzo ciepło wypowiada się na temat Agnieszki Glińskiej, z którą od dawna współpracuje: "Agnieszka potrafi wydobyć z człowieka to, co w nim najlepsze, sprawić by się otworzył. Zastanawiam się, co by ze mną było, z moją karierą zawodową, gdybym jej nie spotkał". Z sympatią mówi również o Teatrze Współczesnym, z którym związany jest od 2001 roku: "To wyjątkowy teatr pod każdym względem, ma swoją magię. To jest bardzo dobrze zorganizowany teatr, co daje mi poczucie bezpieczeństwa artystycznego. Ten teatr jest dla mnie ostoją spokoju, gwarancją dalszego funkcjonowania w zawodzie. Gdzie indziej doświadczyłem, że nazbyt wielu brakuje pokory i szacunku dla zawodu, nieodpowiedzialności, chamstwa i amatorszczyzny". Andrzej Zieliński z powodzeniem wykorzystuje w zachodnich produkcjach znajomość języka angielskiego: "Nie mam kłopotów z tym językiem, choć jestem samoukiem. Angielski z krótkimi, często dźwiękonaśladowczymi słowami, to świetny język do grania". Aktor tłumaczy również sztuki teatralne. Nie znosi zabaw sylwestrowych (" i z czego tu się cieszyć! Ludzie tak się moszczą, jakby mieli żyć 500 lat, a nie będą"). W Warszawie mieszka od 1990 roku, ale do tej pory nie przyzwyczaił się, że tak tu płasko ("dla mnie, człowieka z południa, to jest straszne!"). Często grywa lub spotyka się na planie filmowym lub teatru telewizji z Arturem Żmijewskim (były to między innymi "Beyond Forgiveness", "Złoto dezerterów", "Ekstradycja", "Na dobre i na złe" czy wspólne spektakle Teatru Telewizji: "Blues", "Krótki kurs medialny" czy "Edward II' oraz Dominiką Ostałowską ( "Niektóre gatunki dziewic" czy "Złoto dezerterów").
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Porucznik "Mak"
5.5 2011 Szef Karola
7.2 2010 Niki Kohn, syn Jakuba
6.4 2009 Lewandowski (gościnnie)
6.3 2008 Witold Werner (gościnnie)
7.9 2007 Andrzej Basiak "Mnich"
5.0 2005 Aktor Ryszard Ursynowicz, sąsiad Jurewiczów
4.7 2005 Ksiądz Migdalski
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Doktor Marciniak (gościnnie)
5.6 2004 Roman Tryskowski
6.7 2003 Oficer ABW, współpracownik Piwnickiego (gościnnie)
5.7 2002 Albert Grzymała
5.5 2002 Epafrodyt, sługa Nerona
7.0 2002 Lektor (głos)
5.3 2001 Epafrodyt
6.8 2001 Lektor (głos)
5.7 2000 Gangster "strażnik miejski"
7.8 2000 "Silnoręki", człowiek "Szefa"
6.1 1999 Thomas, agent CIA w Iraku
6.5 1999 Tata Piotrka, operator telewizyjny
5.4 1998 "Prosty"
4.8
Biały Kruk
White Raven, The
1998 Sierżant w więzieniu
7.0 1996 Sachar
6.8 1991 Dźwiękowiec Jeremiasz, kolega Marysi (gościnnie)
6.8 1991 Przewodnik (polski dubbing)
7.6 1987 Żołnierz podziemia
8.2 1987 Staszek Kula

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Andrzej Zieliński filmy Andrzej Zieliński najlepsze filmy Andrzej Zieliński zdjęcia Andrzej Zieliński galeria Andrzej Zieliński biografia Andrzej Zieliński nominacje Andrzej Zieliński nagrody i wyróżnienia Andrzej Zieliński filmografia Andrzej Zieliński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.