Andrzej Grabarczyk
Data urodzenia: 1953-05-31
Miejsce urodzenia: Włodawa, Polska

Biografia:
Wywodzi się z rodziny z tradycjami artystycznymi. Jego ojcem jest Wincenty Grabarczyk, cenionny aktor i dyrektor teatrów. W 1978 roku ukończył PWST w Warszawie. Współpracował ze stołecznymi scenami: Komedia (1978-80), Kwadrat (1980-82), Na Woli (1982-87). Od 1987 jest na stałe zatrudniony ponownie aktor teatrze Kwadrat Na ekranie debiutował epizodem w serialu "Dom" [1980]. Jeszcze w tym samym roku zagrał swoją pierwszą główną rolę w kinie. W poetyckim obrazie Janusza Kidawy "Grzeszny żywot Franciszka Buły" wcielił się z dużym powodzeniem w tytułowego bohatera. Kolejne ważne filmy Grabarczyka to - "Był jazz" [1981] Feliksa Falka, "Na straży swej stać będę" [1983], "Umarłem, aby żyć" [1984] [TV] Stanisława Jędryki, "Zabij mnie glino" [1987] Jacka Bromskiego, "Lawa" [1989] Tadeusza Konwickiego i "Pamietnik znaleziony w garbie" [1992] Jana Kidawy-Błońskiego. Dużą sympatię widowni w Polsce zapewniła mu rola Jerzego Chojnickiego. Gra ją od pierwszego odcinka, nakręconego w 1997 r. - w telenoweli "Klan".
5.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 2008 Ross (polski dubbing)
4.7 2001 Ross (polski dubbing)
6.5 1999 Ross (polski dubbing)
6.4 1998 Ross (polski dubbing)
6.8
Dwa światy
Spellbinder
1995 Ross (polski dubbing)
3.9 1994 Ross (polski dubbing)
5.0 1994 Ross (polski dubbing)
3.8 1994 Ross (polski dubbing)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Ross (polski dubbing)
5.4 1993 Ross (polski dubbing)
5.8 1993 Ross (polski dubbing)
6.6 1993 Ross (polski dubbing)
5.8 1993 Ross (polski dubbing)
6.7
Nowe przygody Arsena Lupin
Nouveaux Exploits d'Arsene Lupin, Les
1993 Ross (polski dubbing)
6.8
Tajna misja
Mission Top Secret
1992 Ross (polski dubbing)
9.3
Powodzenia, żołnierzyku
Bonne Chance Frenchie
1991 Ross (polski dubbing)
6.6 1991 Ross (polski dubbing)
6.4 1991 Ross (polski dubbing)
6.1 1989 Ross (polski dubbing)
7.3 1989 Ross (polski dubbing)
7.3 1989 Ross (polski dubbing)
7.6 1988 Ross (polski dubbing)
7.1 1988 Ross (polski dubbing)
6.7 1988 Ross (polski dubbing)
6.5 1988 Ross (polski dubbing)
7.6 1988 Ross (polski dubbing)
7.1 1987 Ross (polski dubbing)
7.0 1984 Ross (polski dubbing)
7.5 1984 Ross (polski dubbing)
6.3 1983 Ross (polski dubbing)
7.6 1982 Ross (polski dubbing)
6.3 1982 Ross (polski dubbing)
7.5 1980 Ross (polski dubbing)
7.8 1980 Ross (polski dubbing)
7.8
Dom
1980 Ross (polski dubbing)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Andrzej Grabarczyk filmy Andrzej Grabarczyk najlepsze filmy Andrzej Grabarczyk zdjęcia Andrzej Grabarczyk galeria Andrzej Grabarczyk biografia Andrzej Grabarczyk nominacje Andrzej Grabarczyk nagrody i wyróżnienia Andrzej Grabarczyk filmografia Andrzej Grabarczyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.