Amanda Ryan
Data urodzenia: 1972
Miejsce urodzenia: Wielka Brytania

Biografia:
Pomysł na zostanie aktorką zrodził sie gdy Amanda miała 16 lat. Rok później rzuciła szkołe, aby podążać za swoimi marzeniami. Zaczęła grywac w teatrze, gdzie mozna ja zobaczyc do dzisiaj. Miała kilka dorywczych prac oraz spedziła 3 lata w RADA. Zaowocowało to rolą w kilku filmach i serialach. Widzowie mogli ja oglądać m.in "Elizabeth", "The Man Who Held His Breath" czy "Poldark". Wystąpiła również goscinnie w serialu "Inspector Morse". Najwieksza popularność przysniosły jej filmy "Szymon Mag" ( gdzie zagrała u boku takich gwiazd jak Stuart Townsend, Noah Taylor i Embeth Davidtz) oraz "Britannic" w którym wcieliła się w główną rolę-Very Campbell. Można ja było także oglądac w niewielkiej roli, w produkcji "David Copperfield". Kariera Amandy rozwijała sie w dość szybkim tempie. Aktorka wystapiła też w kilku filmach pornograficznych, a w internecie można do woli ogladać jej nagie zdjęcia powstałe na planie jednej z produkcji.
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.8 2007 Gina Goffe (gościnnie)
8.1 2004 Carrie Rogers
8.3 2003 Holly Forsyte
7.7
Prawo Murphy'ego
Murphy's Law
2003 Romy (gościnnie)
6.0 2003 Helen Cousins (gościnnie)
7.6
Saga rodu Forsyte'ów
Forsyte Saga, The
2002 Holly
5.5 2000 Sophie
8.3
Szymon Mag
Simon Magus
1999 Sarah
7.6 1998 Lettice Howard
0.0 1998 Natasha
6.3
Nowe przygody Robin Hooda
New Adventures of Robin Hood, The
1997 (gościnnie)
7.9
Morderstwa w Midsomer
Midsomer Murders
1997 Martha Filby (gościnnie)
7.5 1996 Cygańska sprzedawczyni

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Amanda Ryan filmy Amanda Ryan najlepsze filmy Amanda Ryan zdjęcia Amanda Ryan galeria Amanda Ryan biografia Amanda Ryan nominacje Amanda Ryan nagrody i wyróżnienia Amanda Ryan filmografia Amanda Ryan aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.