Alice Krige
Data urodzenia: 1954-06-28
Miejsce urodzenia: Upington, Związek Południowej Afryki (obecnie RPA)
Stan cywilny: mąż Paul Schoolman (od 1988)

Biografia:
Alice Krige urodziła się i wychowała w Afryce Południowej, studiowała psychologię na uniwersytecie w Rodezji, później przeniosła się do The Central School of Speech and Drama, gdzie studiowała aktorstwo. Zagrała m.in. w filmach: "Opowieść o dwóch miastach" (TV), "Chariots of Fire" , "Ghost Story", "Haunted Summer", "See You in the Morning". W telewizji wystąpiła m.in. w serialu "Beverly Hills 90210"(1992) jako Anne Berrisford. Wzięła udział w produkcjach biblijnych; "Król Dawid" /King David/ (1985) australijskiego reżysera Bruce'a Beresforda w roli Batszeby, żony Dawida i matki Salomona, oraz jako Rachel w telefilmie "Józef"(1995) Rogera Younga. Jest laureatką nagrody na festiwalu filmowym w Rzymie w 1992 roku za postać Mary Brady, w horrorze na podstawie książki Stephena Kinga "Lunatycy"(1992). Natomiast za rolę królowej Borg w filmie "Star Trek: First Contact"(1996, video: "Star Trek: Pierwszy kontakt") Jonathana Frakesa odebrała nagrodę Saturna.
7.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.4 2009 Alma (gościnnie)
6.8
Wielcy wodzowie
Heroes and Villains
2007 Alma (gościnnie)
7.1
Linia Piękna
Line of Beauty, The
2006 Alma (gościnnie)
8.0 2004 Maddie (2005-)
7.5
Dzieci Diuny
Children of Dune
2003 Alma (gościnnie)
6.2
Raport o zagrożeniach
Threat Matrix
2003 Alma (gościnnie)
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 Alma (gościnnie)
7.0 1998 Alma (gościnnie)
6.0 1998 Alma (gościnnie)
0.0 1998 Alma (gościnnie)
6.9 1998 Alma (gościnnie)
7.9
Morderstwa w Midsomer
Midsomer Murders
1997 Alma (gościnnie)
7.6 1995 Alma (gościnnie)
6.8
Czerwone i czarne
Scarlet and the Black, The
1993 Alma (gościnnie)
3.2 1992 Alma (gościnnie)
7.5 1991 Alma (gościnnie)
5.5 1991 Alma (gościnnie)
7.3 1990 Alma (gościnnie)
7.6
Nawiedzone lato
Haunted Summer
1988 Alma (gościnnie)
7.5
Ćma barowa
Barfly
1987 Alma (gościnnie)
0.0 1986 Alma (gościnnie)
6.2
Wyspa Ellis
Ellis Island
1984 Alma (gościnnie)
6.9
Napisała: Morderstwo
Murder, She Wrote
1984 Alma (gościnnie)
7.3
Rydwany ognia
Chariots of Fire
1981 Alma (gościnnie)
8.7 1977 Alma (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Alice Krige filmy Alice Krige najlepsze filmy Alice Krige zdjęcia Alice Krige galeria Alice Krige biografia Alice Krige nominacje Alice Krige nagrody i wyróżnienia Alice Krige filmografia Alice Krige aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.