Alfred Molina
Data urodzenia: 1953-05-24
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Jill Gascoigne (od 1985)

Biografia:
Alfred Molina jest włosko-hiszpańskiego pochodzenia. Urodził siię w Anglii. Ukończył Guildhall School of Music and Drama w Londynie. Jest nie tylko aktorem filmowym, ale też teatralnym - zagrał m. in. w 'Speed the Plow' (za tę rolę nominowany do Olivier Award za najlepszą rolę komediową), 'Night of the Iguana' czy w 'The Taming of the Shrew'. Związany z Royal Shakespeare Company. Otrzymał nagrodę Olivier Award za rolę w 'Oklahoma' ( Palace Theater). Kariera filmowa Alfreda Moliny ozpoczęła się faktycznie w 1981 roku rolą w 'Poszukiwaczach zaginionej arki'. W 1985 roku zwrócił na siebie uwagę świetną grą w "Liście do Breżniewa". Potem przyszły role w takich filmach jak 'Tylko razem z córką', 'Maverick' (1994), 'Anna Karenina' (1997), Czekolada' (2000), 'Frida' (2002), czy ostatnio 'Luther' (2003). Łącznie na swoim koncie aktor ma 30 ról filmowych. W 1998 roku Alfred Molina został nominowany do nagrody Tony dla najlepszego aktora roku.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Peter Magneri (gościnnie)
6.1
Porwanie
Abduction
2011 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 2011 Peter Magneri (gościnnie)
7.3
Książę Persji: Piaski czasu
Prince of Persia: The Sands of Time
2010 Peter Magneri (gościnnie)
5.4
Burza
Tempest, The
2010 Peter Magneri (gościnnie)
6.4
Lokator
Lodger, The
2009 Peter Magneri (gościnnie)
7.3
Była sobie dziewczyna
Education, An
2009 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 2009 Peter Magneri (gościnnie)
7.7
Firma CIA
Company, The
2007 Peter Magneri (gościnnie)
7.6
Prawo i bezprawie
Law & Order: Trial by Jury
2005 Peter Magneri (gościnnie)
7.5 2002 Peter Magneri (gościnnie)
7.2
Bram i Alice
Bram and Alice
2002 Peter Magneri (gościnnie)
6.8
Zalotnik w akcji
Ladies Man
1999 Peter Magneri (gościnnie)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Peter Magneri (gościnnie)
7.2 1997 Peter Magneri (gościnnie)
7.5 1997 Peter Magneri (gościnnie)
7.5
Człowiek, który wiedział za mało
Man Who Knew Too Little, The
1997 Peter Magneri (gościnnie)
5.7 1996 Peter Magneri (gościnnie)
6.9
Wczoraj i dziś
Before and After
1996 Peter Magneri (gościnnie)
8.4
Tracey bierze na tapetę...
Tracey Takes On...
1996 Peter Magneri (gościnnie)
7.8
Truposz
Dead Man
1995 Peter Magneri (gościnnie)
6.3 1995 Peter Magneri (gościnnie)
7.4 1994 Peter Magneri (gościnnie)
6.9
Proces
Trial, The
1993 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 1993 Peter Magneri (gościnnie)
8.3 1992 Peter Magneri (gościnnie)
4.0 1991 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 1991 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 1990 Peter Magneri (gościnnie)
1.0 1989 Peter Magneri (gościnnie)
7.4
Na sygnale
Casualty
1986 Peter Magneri (gościnnie)
10.0 1985 Peter Magneri (gościnnie)
7.3
Zaklęta w sokoła
Ladyhawke
1985 Peter Magneri (gościnnie)
0.0 1985 Peter Magneri (gościnnie)
10.0 1985 Peter Magneri (gościnnie)
8.5 1983 Peter Magneri (gościnnie)
7.8
Poszukiwacze zaginionej Arki
Raiders of the Lost Ark
1981 Peter Magneri (gościnnie)
0.0
Przegrani
Losers, The
1978 Peter Magneri (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Alfred Molina filmy Alfred Molina najlepsze filmy Alfred Molina zdjęcia Alfred Molina galeria Alfred Molina biografia Alfred Molina nominacje Alfred Molina nagrody i wyróżnienia Alfred Molina filmografia Alfred Molina aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.