Alfre Woodard
Data urodzenia: 1952-11-08
Miejsce urodzenia: Tulsa, Oklahoma, USA
Stan cywilny: mąż Roderick Spencer (od 21.10.1983), 2 dzieci: córka Mavis, syn Duncan

Biografia:
Alfre Woodard przyszła na świat 8 listopada w Tulsa, w stanie Oklahoma. Jest absolwentką Boston University, gdzie studiowała aktorstwo. Ma bogaty dorobek filmowy, na który składają się role w produkcjach telewizyjnych jak i kinowych. Na wielkim ekranie zadebiutowała w 1978 roku, obok Jeffa Goldbluma w filmie "Zapamiętaj moje imię". Pięć lat później zdobyła uznanie krytyki drugoplanową rolą w "Moje Cross Creek", za którą została nominowana do Oscara. Wielokrotnie była nominowana do nagrody Emmy i aż czterokrotnie udało jej się zdobyć tę statuetkę. W 1998 roku dostała Złoty Glob za rolę w "Chłopcy panny Evers". Spośród pozostałych ról na szczególną uwagę zasługuje jej kreacja filmie "Follow Me Home". Obecnie podziwiać ją można w serialach, ale pojawia się również w produkcjach kinowych.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.2
Gliniarz z Memphis
Memphis Beat
2010 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.8 2009 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.7 2009 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Ruby Jean Reynolds (gościnnie)
7.3
Mój śmiertelny wróg
My Own Worst Enemy
2008 Matka Lafayetta (gościnnie)
8.7 2005 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.9
Chirurdzy
Grey's Anatomy
2005 Justine Campbell (gościnnie)
7.7
Gotowe na wszystko
Desperate Housewives
2004 Betty Applewhite
8.7 1999 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.9
Lęk pierwotny
Primal Fear
1996 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.4 1996 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.7
Skrawki życia
How to Make an American Quilt
1995 Matka Lafayetta (gościnnie)
9.0 1995 Matka Lafayetta (gościnnie)
8.5
Stulecie zwykłych ludzi
People's Century
1995 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.8 1994 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.8 1993 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.4
Betty Lou strzela
Gun in Betty Lou's Handbag, The
1992 Matka Lafayetta (gościnnie)
8.3 1992 Matka Lafayetta (gościnnie)
5.8
Wielki Kanion
Grand Canyon
1991 Matka Lafayetta (gościnnie)
5.3
Miss fajerwerków
Miss Firecracker
1989 Matka Lafayetta (gościnnie)
8.1 1988 Matka Lafayetta (gościnnie)
5.7 1986 Matka Lafayetta (gościnnie)
0.0 1982 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.1 1982 Matka Lafayetta (gościnnie)
7.1
Posterunek przy Hill Street
Hill Street Blues
1981 Matka Lafayetta (gościnnie)
6.8
Zdrowie
HealtH
1980 Matka Lafayetta (gościnnie)
4.9
Zapamiętaj moje imię
Remember My Name
1978 Matka Lafayetta (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Alfre Woodard filmy Alfre Woodard najlepsze filmy Alfre Woodard zdjęcia Alfre Woodard galeria Alfre Woodard biografia Alfre Woodard nominacje Alfre Woodard nagrody i wyróżnienia Alfre Woodard filmografia Alfre Woodard aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.