Aleksandra Zawieruszanka
Data urodzenia: 1937-04-03
Miejsce urodzenia: Bielsko-Biała, Polska

Biografia:
Interesująca aktorka polskiego kina. W pamięć widzów zapdła głównie dzięki rolom : żony Bronisława Pawlika, wybitnej sportsmenki w komedii "Mąż swojej żony" i Edyty Lausch, uwikłanej w rozgrywki Stanisława Mikulskiego i Emila Karewicza w jednym z odcinków "Stawki większej niż życie". Od kilku lat nie pracująca w zawodzie w sezonie 2001/2002 wróciła do teatru, grając w warszawskiej Scenie Prezentacje jedną z ról w sztuce "Łoże z baldachimem". Wcześniej była aktorką teatrów stołecznych : Narodowego (1959-90) i Na Woli (1990-92). Z ważniejszych ról scenicznych należy wymienić : Katarzyny w "Widoku z mostu" A. Millera, Żanety Dylskiej w "Wilkach w nocy" T. Rittnera, Heleny w "Śnie nocy letniej" W. Szekspira, margrabiny Cibo w "Lorenzacciu" A. de Musseta, markizy di Mildi w "Opętanych" W. Gombrowicza, babci Julii w "Sonacie Belzebuba" S. I. Witkiewicza, pani Wołowiny w "Nosorożcu" E. Ionesco. Zagrała także kilka ról w Teatrze TV. Była więc Edytą w "Kryptonim Edyta", Dorotą Podlewską w "Królu i aktorze", Marylą w "Akcji V", Dianą Axton w "Zaciemnieniu w Gretley", księżną Olivarez w "Don Carlosie".
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 1991 Matka Zuzi
6.7 1975 żona Badury
5.8 1972 Doktor Teresa
7.5 1969 Porucznik Krystyna Gromowicz
7.1 1960 Jadwiga Fołtasiówna-Karcz

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Aleksandra Zawieruszanka filmy Aleksandra Zawieruszanka najlepsze filmy Aleksandra Zawieruszanka zdjęcia Aleksandra Zawieruszanka galeria Aleksandra Zawieruszanka biografia Aleksandra Zawieruszanka nominacje Aleksandra Zawieruszanka nagrody i wyróżnienia Aleksandra Zawieruszanka filmografia Aleksandra Zawieruszanka aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.