Aleksander Dzwonkowski
Data urodzenia: 1907-02-15
Miejsce urodzenia: 1977-03-23
Stan cywilny: Petersburg, Rosja

Biografia:
Wykształcenie aktorskie zdobywał uczęszczając na Kursy Wokalno-Dramatyczne H. J. Hryniewieckiej w Warszawie. Debiutował w 1931 roku w "Nadziei" w Teatrze Miejskim w Grodnie. Przed wojną występował w Bydgoszczy (1932-36), Wilnie (1936-37) i Poznaniu (1937-39). Brał udział w kampanii wrześniowej. W czasie okupacji pracował jako kelner w Warszawie. W 1945 występował w Teatrze Miejskim w Częstochowie, w latach 1945-48 był aktorem Teatru Polskiego w Poznaniu. W latach 1948-54 i w sezonie 1959/60 należał do zespołu Teatru Polskiego w Warszawie. W latach 1954-59 i 1960-64 występował w warszawskim Teatrze Domu Wojska Polskiego (Dramatycznym). Od 1964 do końca 1975 był w Teatrze Narodowym. W 1976 przeszedł na emeryturę.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 1977 Gość na przyjęciu u Wojnarowskiego (gościnnie)
7.3 1975 Ksiądz Szymon
7.7 1974 Ksiądz Szymon
7.7 1971 Właściciel kapelusza(gościnnie)
7.7 1969 Ksiądz Antoni
7.5 1969 Pan Oleś, pacjent w szpitalu
7.5 1969 Pan Oleś, pacjent w szpitalu
6.8 1966 Doktor Bogumił Kadryll
5.2 1963 Rembecki
7.0 1961 Pijaczek Mieloch
7.2 1959 Feluś Piwko "Bródka"
7.4 1957 Feluś Piwko
6.6 1956 kuchmistrz Perełka

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Aleksander Dzwonkowski filmy Aleksander Dzwonkowski najlepsze filmy Aleksander Dzwonkowski zdjęcia Aleksander Dzwonkowski galeria Aleksander Dzwonkowski biografia Aleksander Dzwonkowski nominacje Aleksander Dzwonkowski nagrody i wyróżnienia Aleksander Dzwonkowski filmografia Aleksander Dzwonkowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.