Alec Baldwin
Data urodzenia: 1958-04-03
Miejsce urodzenia: Massapequa, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: żona Kim Basinger (19.08.1993 - 03.09.2002, rozwód), córka Ireland Eliesse (ur. 23.10.1995)

Biografia:
Pochodzi z aktorskiej rodziny. Jego trzej bracia: William, Daniel i Stephen również zajmują się aktorstwem. Alec swoją karierę rozpoczynał od ról w telewizyjnych "mydlanych operach" takich jak: "The Doctors", czy "Cutter to Houston". Uwagę krytyków wzbudził rolą w filmie "Polowanie na Czerwony Październik", gdzie wcielił się w postać Jacka Ryana. Od tamtej pory pozostaje jednym z najpopularniejszych aktorów amerykańskich. W roku 1991 na planie filmu "Zawód: pan młody" poznał swoją przyszłą żonę Kim Basinger. Alec Baldwin jest również bardzo dobrym aktorem teatralnym. Za rolę w sztuce Caryla Churchilla "Serious Money" zebrał pełne zachwytów recenzje. W 1995 r. wcielił się w postać Stanleya Kowalskiego w telewizyjnej wersji sztuki Tennessee Williamsa "Tramwaj zwany pożądaniem". Rola ta okazała się wielkim sukcesem. Aktor otrzymał za nią nominację do nagrody Emmy i Złotego Globu. W 1995 r. Alec Baldwin trafił na pierwsze strony gazet. Został oskarżony o pobicie fotoreportera, który starał się zrobić zdjęcie jego nowonarodzonej córeczce Ireland, i postawiony przed sądem. Zarzuty oddalono, ale wydarzenie to dostarczyło prasie materiału na wiele artykułów.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Parker (gościnnie)
0.0 2012 Parker (gościnnie)
6.6 2012 Dennis Dupree
7.2 2012 Parker (gościnnie)
7.0
Zakochani w Rzymie
To Rome With Love
2012 John
7.5
Strażnicy marzeń
Rise of the Guardians
2012 Święty Mikołaj (głos)
0.0 2011 Parker (gościnnie)
0.0 2011 Parker (gościnnie)
0.0 2011 Parker (gościnnie)
8.1
Wielkie migracje
Great Migration, The
2010 Parker (gościnnie)
7.8
Bez mojej zgody
My Sister's Keeper
2009 Parker (gościnnie)
8.5 2004 Parker (gościnnie)
6.6
Wędrówki z jaskiniowcami
Walking with Cavemen
2003 Parker (gościnnie)
8.5 2003 Parker (gościnnie)
7.9 2003 Parker (gościnnie)
8.0
Bez skazy
Nip/Tuck
2003 Parker (gościnnie)
5.1
Pluto Nash
Adventures of Pluto Nash, The
2002 Parker (gościnnie)
0.0 2002 Parker (gościnnie)
7.3 2001 Parker (gościnnie)
6.7 2001 Parker (gościnnie)
6.2
Hollywood atakuje
State and Main
2000 Parker (gościnnie)
7.8
Norymberga
Nuremberg
2000 Parker (gościnnie)
7.7 2000 Parker (gościnnie)
6.4
Prawa młodości
Outside Providence
1999 Parker (gościnnie)
8.7 1999 Parker (gościnnie)
6.1
Złodziejski trick
Thick as Thieves
1998 Parker (gościnnie)
7.7
Will i Grace
Will & Grace
1998 Parker (gościnnie)
7.3
Lekcja przetrwania
Edge, The
1997 Parker (gościnnie)
6.4
Więźniowie nieba
Heaven's Prisoners
1996 Parker (gościnnie)
6.5
Pod presją
Juror, The
1996 Parker (gościnnie)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Parker (gościnnie)
6.5
Pełnia zła
Malice
1993 Parker (gościnnie)
6.6
Ucieczka gangstera
Getaway, The
1993 Parker (gościnnie)
7.5 1992 Parker (gościnnie)
8.3 1992 Parker (gościnnie)
6.0 1990 Parker (gościnnie)
7.8
Polowanie na Czerwony Październik
Hunt for Red October, The
1990 Parker (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.9
Pracująca dziewczyna
Working Girl
1988 Parker (gościnnie)
5.7
Tomek i przyjaciele
Thomas the Tank Engine & Friends
1984 Parker (gościnnie)
10.0 1983 Parker (gościnnie)
6.3 1983 Parker (gościnnie)
7.0 1979 Parker (gościnnie)
7.8 1963 Parker (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Alec Baldwin filmy Alec Baldwin najlepsze filmy Alec Baldwin zdjęcia Alec Baldwin galeria Alec Baldwin biografia Alec Baldwin nominacje Alec Baldwin nagrody i wyróżnienia Alec Baldwin filmografia Alec Baldwin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.