Al Pacino
Data urodzenia: 1940-04-25
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Biografia:
Urodził się w rodzinie włoskich emigrantów w Nowym Jorku. Tam też uczęszczał do Wyższej Szkoły Aktorskiej, którą porzucił by przenieść się do Herbert Berghof Studio. Swoją pierwszą ważną rolę filmową zagrał w roku 1971 w obrazie pt. "Narkomani". Kolejny film - "Ojciec chrzestny" - przyniósł mu nie tylko sławę, ale i nominację do Oscara. Pacino urósł do rangi wybitnego aktora, a każda następna rola tylko to potwierdzała. Tak było do roku 1977, kiedy artysta uczynił fałszywy krok. Wystąpił wtedy w filmie pt. "Bobby Deerfield", który okazał się kompletną klapą. Podobnie było z następnymi obrazami "I sprawiedliwość dla wszystkich", "Zadanie specjalne", czy "Rewolucja", które również nie spotkały się przychylnym przyjęciem zarówno ze strony krytyków, jak i publiczności. Popularność Al Pacino odzyskał dopiero w roku 1989 po filmie "Morze miłości". Od tamtej pory pozostaje cały czas na szczycie. W 1993 r. został nominowany do Oscara w dwóch kategoriach: najlepszy aktor i najlepszy aktor drugoplanowy. Al Pacino występował również na Broadwayu. W 1977 r. otrzymał nagrodę Tony za rolę w sztuce "The Basic Training of Pavlo Hummel".
9.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.0
Sposób na Szekspira (1996)
Looking for Richard

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Roy Marcus Cohn
0.0 2012 Roy Marcus Cohn
8.6 2011 Roy Marcus Cohn
8.6 2011 Roy Marcus Cohn
8.0
Anioły w Ameryce
Angels in America
2003 Roy Marcus Cohn
7.9 1997 Roy Marcus Cohn
7.4 1997 Roy Marcus Cohn
6.4 1997 Roy Marcus Cohn
6.5
Ludzie miasta
City Hall
1996 Roy Marcus Cohn
7.0
Sposób na Szekspira
Looking for Richard
1996 Roy Marcus Cohn
8.5
Port lotniczy
Airport
1996 Roy Marcus Cohn
8.2
Gorączka
Heat
1995 Roy Marcus Cohn
8.1
Życie Carlita
Carlito's Way
1993 Roy Marcus Cohn
8.1
Zapach kobiety
Scent of a Woman
1992 Roy Marcus Cohn
8.3 1992 Roy Marcus Cohn
7.4
Frankie i Johnny
Frankie and Johnny
1991 Roy Marcus Cohn
7.4
Morze miłości
Sea of Love
1989 Roy Marcus Cohn
8.0
...I sprawiedliwość dla wszystkich
...And Justice for All
1979 Roy Marcus Cohn
9.6 1977 Roy Marcus Cohn
7.8
Pieskie popołudnie
Dog Day Afternoon
1975 Roy Marcus Cohn
8.6
Ojciec chrzestny II
Godfather: Part II, The
1974 Roy Marcus Cohn
8.0
Strach na wróble
Scarecrow
1973 Roy Marcus Cohn
7.9 1973 Roy Marcus Cohn
8.8
Ojciec chrzestny
Godfather, The
1972 Roy Marcus Cohn
7.6
Narkomani
Panic in Needle Park, The
1971 Roy Marcus Cohn
7.1
Ja, Natalia
Me, Natalie
1969 Roy Marcus Cohn
8.3 1967 Roy Marcus Cohn

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Al Pacino filmy Al Pacino najlepsze filmy Al Pacino zdjęcia Al Pacino galeria Al Pacino biografia Al Pacino nominacje Al Pacino nagrody i wyróżnienia Al Pacino filmografia Al Pacino aktor Al Pacino reżyser Al Pacino scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.