Adam Wolańczyk
Data urodzenia: 1936-05-09
Miejsce urodzenia: Cieszanów, Polska

Biografia:
Aktor Teatru Dramatycznego w Wałbrzychu. Ostoja sceny wałbrzyskiej; obecnie na emeryturze. Zaznaczył się udziałem w wielu przedstawieniach, ostatnio m.in. w "Wieczorze trzech Króli" W. Szekspira i "Koziołku Matołku" K. Makuszyńskiego. Andrzej Wajda zaprosił go do udziału w filmie "Pan Tadeusz", gdzie zagrał polskiego szlachcica.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2003 (gościnnie)
7.0 2000
6.2 1999 Skołuba
6.1 1983 sierżant Kobus
7.9 1982 Listonosz(gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Adam Wolańczyk filmy Adam Wolańczyk najlepsze filmy Adam Wolańczyk zdjęcia Adam Wolańczyk galeria Adam Wolańczyk biografia Adam Wolańczyk nominacje Adam Wolańczyk nagrody i wyróżnienia Adam Wolańczyk filmografia Adam Wolańczyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.