Adam Mularczyk
Data urodzenia: 1923-01-13
Miejsce urodzenia: 1996-06-12
Stan cywilny: Kraków, Polska

Biografia:
Był aktorem i reżyserem teatralnym. Zaznaczył się też w filmie, jako charakterystyczny odtwórca głównie ról komediowych ("Pieczone gołąbki", "Poszukiwany, poszukiwana", "Nie lubię poniedziałku"). W tym ostatnim filmie zagrał taksówkarza, zawzięcie poszukującego pasażera, którego podejrzewał o nieuczciwość (słynne powiedzenie "kurka wodna"). W 1946 r. zdał aktorski egzamin eksternistyczny w Krakowie. Wcześniej uczęszczał do Podziemnej Szkoły Dramatycznej. Podczas okupacji prowadził Krakowski Teatr Podziemny. W latach 1947-53 występował w warszawskim Teatrze Nowym a w latach 1954-71 w Narodowym. Później był Teatr Polski (od 1971 do 1974). W 1974 roku wyemigrował do Stanów Zjednoczonych i zamieszkał w Filadelfii. Tam współorganizował Polski Teatr Dramatyczny. Do kraju już nie powrócił. Zmarł w USA w 1996 roku.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.6 1972 Bogdan Adamiec
6.9 1969 Bartnik
7.5 1966 majster Wierzchowski
7.7 1965 Cykliniarz Adaś (odc. 14) (niewymieniony w czołówce)
6.2 1963 Witoch
5.7 1962 Rączka
6.4 1955 Stary Włoch
5.0 1954 Rosiak
4.3 1953 Rozstrzeliwany w czasie wojny domowej w Hiszpanii(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Adam Mularczyk filmy Adam Mularczyk najlepsze filmy Adam Mularczyk zdjęcia Adam Mularczyk galeria Adam Mularczyk biografia Adam Mularczyk nominacje Adam Mularczyk nagrody i wyróżnienia Adam Mularczyk filmografia Adam Mularczyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.