Katarzyna Figura
Data urodzenia: 1962-03-22
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Jan Chmielewski (rozwód), syn Aleksander (ur. 1987); 2. Kai Schoenhals (od 27.05.2000), 2 córki: Koko Claire Figura-Schoenhals (ur. 24.10.2002) i Kaszmir Amber (ur. 27.02.2005)

Biografia:
Dla wielu ludzi Kasia Figura jest symbolem seksu. Jej urodę docenił magazyn "Playboy", który oferował aktorce 34 tysiące dolarów za sesję zdjęciową. Katarzyna uczęszczała do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie, którą ukończyła w roku 1989. Karierę aktorki rozpoczęła jeszcze podczas nauki. Wtedy to po udziale w takich filmach jak: "Ga, Ga - Chwała bohaterom", "Pociąg do Hollywood", czy "Kingsajz" stała się gwiazdą. W 1988 r. otrzymała Złotą Kaczkę, nagrodę tygodnika "Film". Katarzyna Figura jest również jedną z niewielu aktorek polskich, które pracują w Hollywood. W 1992 r. reżyser Robert Altman zaproponował jej główną rolę w swoim filmie "Gracz". Niestety, producent zażądał by wystąpiła gwiazda i zamiast polskiej aktorki udział wzięła Greta Scacchi. Figura pojawiła się tylko w jednej scenie. W 1994 r. wystąpiła w kolejnym filmie Altmana "Pret-A-Porter". Od jakiegoś czasu aktorka coraz częściej pojawia w filmach rodzimej produkcji. W 1998 r. otrzymała kolejną Złotą Kaczkę.
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.6 2012
0.0 2012 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.1 2012 Halinka
0.0 2011 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
4.9 2011 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.5 2011 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.6 2010 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.5 2010 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.2 2009 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.7 2006 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.2 2005 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
8.2 2005 Wesalowa, matka Jurka (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
3.7 2004 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.3 2001 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
1.7 2000 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.2 1999 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
3.0 1999 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.3 1999 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.7 1999 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.7 1999 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.4 1998 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.8 1997 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.3 1997 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.6
Niemcy
Germans
1997 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.0 1993 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.7
Ryzykowne związki
Ambassade en folie, L'
1992 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.0 1991 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.6 1991 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.4 1991 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
0.0 1989 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.4 1989 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.0 1989 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.0
Nie bój się
Nebojsa
1988 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.5 1987 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
5.7 1987 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.7 1987 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.7 1986 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
8.2
Poskromienie złośnika
Zkrocení zlého muže
1986 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
6.7 1986 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.5 1985 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.0 1985 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)
7.7 1984 Królewna / Merylin, początkująca gwiazda (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Katarzyna Figura filmy Katarzyna Figura najlepsze filmy Katarzyna Figura zdjęcia Katarzyna Figura galeria Katarzyna Figura biografia Katarzyna Figura nominacje Katarzyna Figura nagrody i wyróżnienia Katarzyna Figura filmografia Katarzyna Figura aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.